1,8K
Dziś kolejna propozycja wkopana z czeluści mojego zeszytu z przepisami 🙂 zapiekanka nelsońska – kiedyś dość często gościła na moim stole. I kiedy przygotowałam ją na kolację, to aż się sama zdziwiłam, że mogłam zapomnieć o czymś tak prostym i smacznym. Zapiekanki z ziemniaków dają nam spore pole do popisu. Możemy je modyfikować i ulepszać ile tylko starczy nam wyobraźni. I przede wszystkim zawsze smakuje i każdemu 🙂 nie spotkałam zrzędy, której taka zapiekanka nie smakowałaby 😉
Składniki:
1 kg ziemniaków,
25 dkg pieczarek – ja użyłam sporej garści suszonych grzybów,
2 średnie cebule,
6 jajek,
4 łyżki masła,
żółty ser,
sól, pieprz – do smaku,
150 ml śmietanki – najlepiej słodkiej,
natka pietruszki,
bułka tarta do wysypania formy.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. (W przypadku suszonych grzybów trzeba je najpierw namoczyć na przynajmniej 2 godziny.) Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Cebulę podsmażyć lekko na maśle. (Kawałeczek masła zostawić do wysmarowania formy.) Do cebuli dorzucić pieczarki i zasmażyć krótko na większym ogniu. Powinny się podsmażyć, a nie udusić. Doprawić solą i pieprzem.
Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków i posolić je lekko. Na ziemniakach poukładać jajka, a na jajkach pieczarki z cebulą. Całość posypać drobno posiekaną pietruszką. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków.
2 jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia sera.
Podawać z ulubionymi sosami. Ja przygotowałam czosnkowy i barbecue.
Zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka 😉
Smacznego!
Bardzo lubię zapiekanki:)
Uwielbiam takie zapiekanki :))
Wygląda strasznie smakowicie 🙂 Tylko ja bym pozbyła się pieczarek, bo nie przepadam za nimi 😛
Aż się głodna przez Ciebie zrobiłam! A taka teraz pora, że ma się ochotę na takie konkretne, sycące i gorące dania:)
Zabieram przepis, lubię takie rzeczy, szybkie, w jednym naczyniu i smaczne 🙂
O rany! Nie wpadłabym na to, żeby zrobić zapiekankę ziemniaczana z gotowanymi jajkami 🙂
Mój mięsożerca byłby zawiedziony, więc będę musiała zrobić w lekko zmodyfikowanej wersji- z dodatkiem mięcha 😉
w moim rodzinnym domu często robiło się zapiekanki za bazie ziemniaków i jajka 🙂 czasem i mięsko wpadało 😉
Koniecznie i ja muszę zrobić , dawno nie jadłam:)
ciekawy pomysł na zapiekankę i na ziemniaki 🙂
świetnie wygląda:)
apetycznie wygląda, wiem co jutro będzie u mnie na obiad! 😀
dieta od poniedziałku, wszystkich którzy łatwo chcą chudnąc zapraszam na http://workouttogether.blogspot.com/
Uwielbiam zapiekanki z ziemniaków i już wiem co będzie w przyszłym tygodniu na obiad 😉
Ale smakowitości serwujesz Kochana 😉 Mam na nią smak 🙂
rewelacyjnie sie prezentuje 🙂
na pewno jest smaczna i co najlepsze wiele nie trzeba żeby ją zrobić więc pewnie wypróbuję 🙂