Waniliowy sernik z wiśniami – z prawdziwą wanilią i wiśniowymi konfiturami.
Waniliowy sernik z wiśniami to doskonałe połączenie smaków. Wanilia w serniku fantastycznie harmonizuje z kwaskowatym smakiem wiśni, zwłaszcza jeśli wykorzysta się domowe przetwory. Do wiśni dobrze jest dodać większą szczyptę kardamonu, który cudownie podkręci smak i aromat. Te smaki łączyłam już robiąc naleśniki z brzoskwiniami, a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast tradycyjnej polewy. Wyszło naprawdę smacznie, więc polecam i Wam.
Przepis na waniliowy sernik z wiśniami
Składniki:
500 g twarogu półtłustego
6 jajek
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 średnia laska wanilii
szczypta soli
wiśnie – konfitura, dżem itp.
Jak zrobić waniliowy sernik z wiśniami
Na początek ważne jest, aby wszystkie składniki miały taka samą, pokojową temperaturę.
Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć pergaminem.
Twaróg zmielić w maszynce do mielenia. Można użyć twarogu z wiaderka (i wtedy nie trzeba go mielić), jednak powinien być dobrego gatunku, bez zbędnych dodatków.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza.
Wanilię rozkroić wzdłuż i końcówką noża zeskrobać ze środka drobne pesteczki.
Masło utrzeć z cukrem (można mikserem na wolnych obrotach), a następnie dodawać stopniowo (po łyżce) twaróg i resztę składników.
Wylać masę sernikową i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę.
Po upieczeniu minimalnie uchylić drzwiczki piecyka i pozwolić sernikowi lekko przestygnąć przynajmniej przez pół godziny.
Nastepnie wyjąć z piekarnika i pozostwić aż całkiem wystygnie.
Na koniec górę sernika wyłożyć wiśniami i….gotowe.
Najlepsze przepisy na serniki
Na blogu znajdziesz wiele przepisów na serniki i na pewno wśród nich jest przynajmniej jeden przepis na taki sernik, który zasmakuje Ci szczególnie. Są wśród nich: sernik z masą krówkową, sernik z pierniczkami czy cytrynowy sernik z pianką. Smacznego!
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Uwielbiam sernik. Ten znów wygląda przepysznie. Podziwiam Twoje zdolnosci kulinarne. Małgosiu, dziękuję, że reagowałaś na moje prośby. Awaria częsciowo została usunięta i mam nadzieję, że widzisz mój nowy post. Pozdrawiam Cię bardzo ciepło!
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Uwielbiam sernik. Ten znów wygląda przepysznie. Podziwiam Twoje zdolnosci kulinarne. Małgosiu, dziękuję, że reagowałaś na moje prośby. Awaria częsciowo została usunięta i mam nadzieję, że widzisz mój nowy post. Pozdrawiam Cię bardzo ciepło!
Ale pyszności:)))
A ! jestem w niebie 🙂
przygarnij mnie 😀 kocham sernik!
no nie wiem, Adasia mogę przygarnąć, ale Ty jesteś za duza na adopcję ;))))
Kardamon czyni cuda.Bardzo lubię czekoladę z kardamonem albo z chilli.Pozdrawiam
Wiśnie z kardamonem…? Ależ to musi być dobre… Sernik w takim towarzystwie musiał smakować obłędnie 🙂
o rany ale pieknie Ci wyszlo to ciacho!!
Sernik i konfitura wiśniowa – jedno z moich smakowitszych wspomnień z dzieciństwa:)
moich też 🙂
pychotka 🙂 biore duzy kawalek 🙂
i zobaczyłam to teraz przed snem i jestem głodna 🙂 a o słodkościach mogę zapomnieć, chyba przestanę czytać twoje posty ze słodkościami :)))
dobra dobra, Twojej figurze to nie szkodzi, a wręcz przeciwnie 🙂
Mmmm sernik z konfiturą z wiśni i kardamonem musi być niepowtarzalny 🙂
uchuchu 🙂 Kocham serniczki 🙂
wiemy 😉
Lubię wiśnie 🙂
Oj pychotka:))
no jestem pod wrażeniem tych smaków 😉
ale bym zjadła… sernik od długiego czasu za mną chodzi 🙂
nie da się prosić, upiecz 😉
wygląda bardzo smakowicie! Uwielbiam serniki i perfumy vaniliowe, wiec sernik z vanilią musi smakować nieziemsko!
i smakuje 🙂
mniam:)