1,3K
Są takie dni, kiedy nie chce mi się grzebać w kuchni za dużo. No ale jeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności – nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień 😉 Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki, i wpadłam na myśl, żeby zrobić ryż, ale inaczej niż na sypko.
Kulki ryżowe:
półtorej szklanki ryżu,
2 jajka,
3 średnie marchewki,
mały pęczek zielonej pietruszki,
1 łyżeczka kurkumy,
sól, pieprz, ostra papryka,
mąka ziemniaczana do obtoczenia kulek.
Ryż podzielić na połowę. Jedną część ugotować w osolonej wodzie, drugą w osolonej i z dodatkiem kurkumy, która nada pięknego koloru. Wystudzić.
Marchew ugotować w łupince, obrać i pokroić w cienkie słupki. Pietruszkę posiekać niezbyt drobno.
Połowę ryżu delikatnie wymieszać z jednym jajkiem i z marchewką – przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie.
Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem.
Sos z wędzonego boczku:
kilka grubszych plastrów wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
śmietana,
ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej,
sól, pieprz – do smaku.
Boczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Wytopić i podsmażyć na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przysmażyć. Odstawić z ognia i dodać śmietanę – tyle, ile potrzebujemy sosu, wymieszać. Jeśli mamy dobra, wiejską śmietanę wtedy nie trzeba jej zagęszczać niczym. Jeśli jednak mam najzwyklejszą sklepową, wtedy dobrze jest najpierw wymieszać ją z odrobiną mąki pszennej i po wlaniu do boczku zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
ależ to smakowicie wygląda, pozwól że pomysł skradnę 😉
pozwalam 😉
I w zasadzie wszystko mam, oprócz kurkumy 🙂
zamień ją na inną kolorową przyprawę 😉
Świetny pomysł na obiad Małgosiu 🙂 Na jutro już mam zaplanowany więc ten z chęcią wykorzystam w czwartek 🙂
czekam na wieści czy smakowało 🙂
zrobione i zjedzone 🙂 pyszne było 🙂 z tym że u nas zamiast boczku były piersi z kurczaka w tym sosie
super 🙂 bardzo się cieszę że Wam smakowało 🙂
super dano delikatne i pyszne:)
Super pomysł z tymi kulkami, chyba zrobię wtym tygodniu 🙂
A prawie identyczny sos robię do pierogów z ziemniakami i kiszona kapustą 😀
to ja wpadam na te pierogi 😉
bardzo ciekawy pomysł na ryż 🙂
na sypko, w tradycyjny sposób podany, jakoś mnie nie kręci 😉
Wygląda przepysznie. Chyba wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam.
świetny pomysł:)
Wyglądają bardzo smakowicie, pomysłowa jesteś 🙂
czasem potrzeba matką wynalazków ;))))
O! takie proste fajne dania to w sam raz dla mnie! mi często się nie chce wymyślać czegoś na obiad – spróbuję w piątek:))
Fajne… nie probowalam czegos takiego 🙂