Ciasto duńskie z jabłkami i serem, czyli jabłecznik pod twarożkową kołderką. Przepis bardzo stary, sprawdzony i niezawodny.
Ciasto duńskie poznałam wiele lat temu, to była mniej więcej połowa lat osiemdziesiątych. Jest to po prostu jabłecznik z serem na bazie ucieranego ciasta. Na ciasto wykłada się masę serową i jabłka, a po upieczeniu oprósza cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne, niezapychające i szybkie do zrobienia. Udaje się zawsze i każdemu, nie trzeba mieć dużej praktyki w pieczeniu ciast 🙂
Przepis na ciasto duńskie z jabłkami, czyli jabłecznik pod twarożkową kołderką
Składniki:
- ok. 1 kg jabłek
Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w niewielkie cząstki. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części. Możesz je skropić lekko cytryną, aby nie ściemniały. Nie zawsze jest to konieczne, bo niektóre jabłka nie ciemnieją aż tak szybko.
Na ciasto:
- 125 gramów margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić ciasto ucierane
Wszystkie składniki powinny mieć jednolitą pokojową temperaturę.
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Napowietrzy to mąkę i finalnie doda pulchności ciastu.
Margarynę utrzyj z cukrem aż ten rozpuści się i powstanie jasna masa. Możesz użyć masła, ale w oryginalnym przepisie jest właśnie margaryna.
Dodaj jajka i połącz. Nie przejmuj się za bardzo jeśli margaryna lekko zważy się. Finalnie nie będzie to miało znaczenia.
Następnie partiami wsypuj mąkę z proszkiem i ucieraj tak długo aż powstanie gładka masa.
Na twarożkową kołderkę:
- 400 g serka homogenizowanego bez dodatków
- 4 łyżki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki przełóż do miski i utrzyj lub zmiksuj mikserem na niewielkich obrotach. Nie chodzi o napowietrzanie masy, ale po prostu o połączenie ze sobą wszystkiego.
Sposób wykonania ciasta duńskiego z jabłkami – krok po kroku
- Przygotuj prostokątną, średniej wielkości blachę, u mnie 28 X 25 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz ją lekko mąką pszenną.
- Obierz i pokrój jabłka.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 170-180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
- Przygotuj ciasto ucierane i przełóż je do formy.
- Przygotuj masę serową.
- Na ciasto ucierane wyłóż równomiernie kawałki jabłek.
- Masę serową wylej na jabłkach i wyrównaj delikatnie łyżką.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. Masa serowa powinna się lekko zazłocić.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw jeszcze ciasto na około 20 minut do lekkiego przestudzenia.
- Ciasto duńskie można obsypać cukrem pudrem lub polukrować.
Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest to, że nie jest zbyt słodkie. Masa serowa ma dość neutralny smak i doskonale pasuje do jabłek. Jeśli zasmakuje Ci taka forma połączenia sernika z jabłecznikiem, to możesz dodać więcej jabłek lub zastąpić je innymi owocami.
Dziękuję bardzo 🙂
smacznego 🙂
Chciałabym zapytać jakiego twarożku używałaś do ciasta?
takiego z wiaderka 🙂
Wygląda suuuper 😉
uff jakie fajne ciacho ,pomyslowe musze zapamietać
No tak ani kawałka mi nie zostawiłaś:)Monika Szlązak
czekaj, aż się spotkamy 🙂 utuczę w mig ;)))
Super pomysl z ta twarozkowa kolderka, wyglada bardzo apetycznie:-)
Gosiu, ale cudo 😉 uwielbiam ciasta z jabłkami, chyba wszystkie 🙂
Wymiękam, musi być pyszny.
Ta kołderka brzmi bardzo smacznie;)
ta akcja to była mała wariacja 😉
Bardzo fajny pomysł na szarlotkę, prawdziwa wariacja 😉
dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
coś jak sernik z szarlotką w jednym 🙂 Pyszności !
może kiedyś będziemy miały okazję wspólnie upichcić coś "na żywo" 🙂
No kochana:) toż to niebo w gębie juz widzę jak mój mężuś czyści talerzyk z tego ciasta 🙂
mój nie za bardzo lubi ciasta z owocami – na szczęście dla mnie 😀
Bardzo podoba mi się pomysł z masą twarożkową 🙂
Dziękuję za wspólną zabawę!
niebawem powtarzamy, ciekawe jaki tym razem będzie temat 😉
Ano przypadnie, bardzo fajnie wygląda, szczególnie ta biała masa z twarogu 🙂
Bardzo podoba mi się ta wersja szarlotki! Dziękuję za wspólne pieczenie!:)
liczę, że to był pierwszy, ale nie ostatni raz 🙂
Ja także zdecydowałam się na sprawdzony przepis. Bo takie są najlepsze:) Czego dowodem jest i Twoja szarlotka, która wygląda bardzo apetycznie 🙂
ciekawy pomysł z masą twarożkową – musi fajnie komponować się z jabłkami
dziękuję za wspólną zabawę!
ja również dziękuję 🙂 Wasze ciasta mnie zachwyciły 🙂
świetny pomysł jabłka i twaróg, musi być pyszne:d
Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami mmmm….
Myślisz ze z musem by wyszlo?
nie robiłam nigdy z musem, ale gdyby najpierw upiec ciasto, potem wyłożyć mus i masę serową, to powinno się udać 🙂
Muszę spróbować… brzmi samkowicie 🙂
Dziękuję za wspaniale spędzony czas przy wspólnym pieczeniu 🙂
Pyszna szarlotka !
Cudowna szarlotka i ta kołderka 🙂 Dziękuję, dziękuję, dziękuję :**