Dżem dyniowy z limonką dla wszystkich wielbicieli dyni na słodko.
Nie wiem jak Wy, ale ja nie mam jeszcze dość dyni. A wręcz przeciwnie – ciągle mi mało i mało. Wykorzystuję ją na wiele sposobów; na słodko, na ostro, w plackach i zupie. Pod postacią dżemu tez jest rewelacyjna. I można ten dżem przygotowywać z wieloma dodatkami. Dziś najprostszy, z dodatkiem soku z limonki.
Składniki:
dynia o wadze około 1 i 1/2 kg,
2 limonki,
1 szklanka cukru żelującego,
1/2 szklanki cukru zwykłego.
Dynię umyć, osuszyć i owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 45 minut. Przy większej dyni czas ten trzeba wydłużyć. Po tym czasie dynię wyjąć, zostawić do przestudzenia, a następnie obrać ze skóry i wydrążyć środek z pestkami.
Obraną dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać zwykłym cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
Limonki umyć, przekroić i wycisnąć z nich sok – wlać do dyni i wymieszać. Dodać cukier żelujący i dokładnie wszystko połączyć.
(Przed zapakowaniem dżemu do słoików dobrze jest go spróbować i ewentualnie dodać więcej soku z limonki. )
Dżem przełożyć do słoików, a słoiki pasteryzować. Można nałożyć gorącego dżemu i po zakręceniu słoika odwrócić go do góry dnem. Ja jednak nie ryzykuję 🙂 wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do temperatury 110-120 stopni i pozostawiam je tam na około 20-25 minut.
To brzmi przepysznie! 😋 Dynia to naprawdę wszechstronny składnik, a ten dżem z limonką musi być kulinarną ucztą.
Małgosiu jesteś prawdziwa mistrzynia w wykorzystaniu dyni na różne sposoby. Chętnie bym spróbowała! 🎃🍋
Aniu, sezon na dynię w pełni 😉 Działaj 😉
Nigdy nie próbowałam. Chętnie spróbuję takiego dżemu
Poleca, warto przynajmniej spróbować.
Jeszcze nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam takiego dżemu! Na wiosnę mam zamiar posiać dynię, więc na następny rok zrobię jak nic!
i pomyśleć że ja jeszcze nigdy nie jadłam niczego z dyni 🙂 pysznie dżemik wygląda
Dodałam Cię do linków na głównej * * *dziękujemy za ««komenatarz« 😉
Małgosiu, staram się zawsze zaglądać, tylko niezbyt często się odzywam 🙂
pozdrawiam cieplutko :****
Ummm wygląda cudnie
Ale to pysznie wyglada:-)
lada dzień robię kolejne wersje dżemu dyniowego 🙂
też mi mało dyni, dlatego chciałabym spróbować Twojego dżemu 🙂
Z dyni gotowałem niedawno zupę kremową 🙂
Ojej dżemik swojski i jeszcze do tego prawdziwe masełko…mniam
Mniammm pysznie wygląda i zarazem przypomniało mi się gdy w dzeicinstwie jadłam taki dżem 🙂
najlepsze są przysmaki z dzieciństwa 🙂
chętnie bym wpadła do ciebie na taki domowy chleb z domowym dżemem 🙂
Kusicielko Ty! Dasz słoiczek… 🙂 Brak mi czasu na przetwory, w tym sezonie wyjątkowo mało zrobiłam .
Buziam 😉
wiesz, mnie ostatnio na wszystko brakuje czasu :)))))
To drugie zdjęcie wywołuje u mnie ślinotok 😀
z domowym chlebem to połączenie idealne 🙂
Świetne połączenie smaków!
Bardzo lubię smak limonki ale dyni w dzemie jeszcze nie jadlam 🙂
musisz zrobić i spróbować 🙂