Dynię umyć, osuszyć i owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 45 minut. Przy większej dyni czas ten trzeba wydłużyć. Po tym czasie dynię wyjąć, zostawić do przestudzenia, a następnie obrać ze skóry i wydrążyć środek z pestkami.
Obraną dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać zwykłym cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
Limonki umyć, przekroić i wycisnąć z nich sok – wlać do dyni i wymieszać. Dodać cukier żelujący i dokładnie wszystko połączyć.
(Przed zapakowaniem dżemu do słoików dobrze jest go spróbować i ewentualnie dodać więcej soku z limonki. )
Dżem przełożyć do słoików, a słoiki pasteryzować. Można nałożyć gorącego dżemu i po zakręceniu słoika odwrócić go do góry dnem. Ja jednak nie ryzykuję 🙂 wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do temperatury 110-120 stopni i pozostawiam je tam na około 20-25 minut.
![]() |
Świeży, własnej roboty chleb to wspaniałe towarzystwo dla takie dżemu 🙂 smakuje nawet bez masła 🙂 |
20 komentarzy
Jeszcze nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam takiego dżemu! Na wiosnę mam zamiar posiać dynię, więc na następny rok zrobię jak nic!
i pomyśleć że ja jeszcze nigdy nie jadłam niczego z dyni 🙂 pysznie dżemik wygląda
Dodałam Cię do linków na głównej * * *dziękujemy za ««komenatarz« 😉
Małgosiu, staram się zawsze zaglądać, tylko niezbyt często się odzywam 🙂
pozdrawiam cieplutko :****
Ummm wygląda cudnie
Ale to pysznie wyglada:-)
lada dzień robię kolejne wersje dżemu dyniowego 🙂
też mi mało dyni, dlatego chciałabym spróbować Twojego dżemu 🙂
Z dyni gotowałem niedawno zupę kremową 🙂
Ojej dżemik swojski i jeszcze do tego prawdziwe masełko…mniam
Mniammm pysznie wygląda i zarazem przypomniało mi się gdy w dzeicinstwie jadłam taki dżem 🙂
najlepsze są przysmaki z dzieciństwa 🙂
chętnie bym wpadła do ciebie na taki domowy chleb z domowym dżemem 🙂
Kusicielko Ty! Dasz słoiczek… 🙂 Brak mi czasu na przetwory, w tym sezonie wyjątkowo mało zrobiłam .
Buziam 😉
wiesz, mnie ostatnio na wszystko brakuje czasu :)))))
To drugie zdjęcie wywołuje u mnie ślinotok 😀
z domowym chlebem to połączenie idealne 🙂
Świetne połączenie smaków!
Bardzo lubię smak limonki ale dyni w dzemie jeszcze nie jadlam 🙂
musisz zrobić i spróbować 🙂