1,1K
Kapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż w ten sposób traci się większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę.
Składniki:
ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty
3 garście suszonych grzybów
1 większa cebula
3 średnie liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo mielony pieprz – do smaku
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej kilka godzin, najlepiej na noc.
Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wtedy przed gotowaniem trzeba przepłukać ją lekko w zimnej wodzie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, poddusić na oleju, powinna się tylko minimalnie zrumienić. Odciśnięte i wypłukane grzyby pokroić niezbyt drobno i dodać do cebuli. Wszystko razem udusić do miękkości.
Ugotowaną i odciśniętą kapustę przełożyć do grzybów, dodać cukier, pieprz, ewentualnie odrobinę soli – do smaku. Przesmażyć krótko na większym ogniu i odstawić.
Kapusta najlepsza jest na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki przegryzą się. Ja przygotowuję ją 2-3 dni przed świętami.
Smacznego!
Nie jestem fanką kapusty, bigosu itp. dań, ale pamiętam kiedyś jadłam u koleżanki kapustę pieczoną – nie wiem jak jej mama ją przygotowywała, ale zajadałam i aż mi się uszy trzęsły 🙂
często jest tak, że czegoś nie lubimy i unikamy, a nagle ktoś poda zrobione inaczej i jesteśmy w szoku, ze pyszne 🙂
Aż zapachniało! Pychota!
już niedługo pojemy sobie takich pyszności 🙂
buziaki dla Andrzeja :*
Piękne zdjęcia dania, którego nie lubię, bu;).
nie wszystko da się lubić ;)))))