Zupa grzybowa z warzywami, aromatyczna i sycąca, smakująca doskonale nie tylko jesienią.
Zupa grzybowa z warzywami pięknie pachnie jesienią i lasem. Można ją gotować już na początku sezonu grzybowego z pierwszych suszonych okazów, własnoręcznie znalezionych. Zimą, doprawiona nieco pikantniej, rozgrzewa i przywodzi na myśl słoneczne jesienne dni. Taką zupę można również ugotować na święta jako danie obiadowe na pierwszy lub drugi świąteczny dzień.
Zupa grzybowa z warzywami – przepis
Składniki:
- około 500 g mięsa – według gustu: kurczaka, indyka lub wieprzowiny (np. karkówka lub łopatka)
- 5 średnich marchewek
- 3 średnie pietruszki
- ćwiartka średniego selera
- pół średniego pora
- średnia cebula
- ok. 3 łyżki masła
- ok. 1 szklanka suchych grzybów (szklanka o pojemności 250 ml)
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku, spora szczypta ostrej papryki
- ok. 3 litry wody
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na kilka godzin. Ja robię to dzień wcześniej, wieczorem.
Mięso lub porcję rosołową opłukać, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ugotować na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym.
Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko poddusić na połowie masła i dodać do wywaru.
Namoczone grzyby pokroić tak drobno, jak lubimy. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na pozostałym maśle. Dodać grzyby i udusić razem do miękkości, a następnie przełożyć do wywaru z warzywami.
Dopiero na tym etapie dodaję do zupy sól, oczywiście do smaku.
Całość gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Doprawić pieprzem i ostrą papryką.
Zupę grzybową z warzywami najbardziej lubię z kluseczkami kładzionymi, kleksem śmietany i sporą ilością zielonej pietruszki. Możesz również zabielić ją przed podaniem.
Jak zabielić zupę grzybową z warzywami
Na około 3 litry zupy biorę 200 ml śmietany, może być słodka lub kwaśna. Czym więcej procent tłuszczu, tym smaczniej.
W ok. 50 ml wody rozprowadzam 1 łyżeczkę mąki pszennej i szczyptę soli, a następnie dodaję śmietanę i całość mieszam. Do lekko wrzącej zupy wlewam mieszając i zagotowuję.
Można zrezygnować z dodatku mąki, ale w przypadku kwaśnej śmietany zapobiega zbytniemu zwarzeniu się kwaśnej śmietany.
Kochani, wybaczcie to tajemnicze zniknięcie komentarzy.
Przez jakiś czas wprowadziłam funkcję komentowania przez google+, ale okazało się, że spora grupa moich czytelników nie korzysta z konta g+, więc nie ma możliwości komentowania.
W związku z tym powróciłam do poprzedniego systemu, ale komentarze dodane przez system google+ nie są widoczne na blogu.
Bardzo Was za to przepraszam i obiecuję, że nie będę więcej eksperymentować.
trzeba eksperymentować ,żeby się uczyć :*