1,6K
Bardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.
Ciasto:
1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),
5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) – ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe.
Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki, nie dodajemy mleka.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni.
Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową.
Polewa karmelowa:
Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru, karmelizuję go do lekkiego zbrązowienia. Garnek odstawiam na chwilę z ognia, aby karmel lekko ostygł. Powinien być gorący, ale nie skwierczący. Wlewam około 2/3 szklanki mleka i stawiam na małym ogniu. Na dnie garnka utworzy się szklista i twarda powłoka, która rozpuści się w mleku. Gotujemy przez około 10 minut odparowując nadmiar wody z mleka. Następnie dodajemy 4-5 łyżek masła, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy, aż polewa nabierze odpowiedniej gęstości. Pamiętajmy, że po przestygnięciu będzie ciut gęstsza.
Jeśli chcemy sprawdzić gęstość, wlewamy odrobinę na zimny talerz i przechylamy go lekko. Polewa błyskawicznie się schłodzi o zobaczymy jak bardzo zgęstniała.
Smacznego!
Ten przepis został opublikowany jakiś czas temu w prowadzonym przez Malinę serwisie Trendy Kosmetyczne.
p.s. ciasto raczej nie wychodzi z budyniu innego niż czekoladowy lub ewentualnie czekoladowy z toffi lub krówką 🙂
p.s. ciasto raczej nie wychodzi z budyniu innego niż czekoladowy lub ewentualnie czekoladowy z toffi lub krówką 🙂
Przeboskie!
Wszyscy chcą przepis na ciasto, który jest niesamowicie szybki i smaczne, a przy tym tanie (składniki nie kosztują dużo). Polewa karmelowa podobnie, chociaż coś pokręciłam i nie zastygła tak jak należy. Nie szkodzi, nadaje się do wyjadania łyżeczką z rondelka;)
uważam, że nie zawsze musi wyjść idealnie, zeby smakowało 😉
cieszę się, że to ciasto nie rozczarowało Cię smakiem 🙂
mmmmmmmmm..
To ja już wiem, co upichcę 🙂 Zrobię ciasto ;p
rzuciłam słodycze, bo tylko to pomaga mi z 44 wbić się w 42, bo o 40 sprzed 15 lat to już przestałam marzyć 😀
no to liczę, ze weźmiesz udział w konkursie 🙂 jak n razie nikt nie chce zegarka 😉
Zrobiłam samo ciasto, w wersji "czekoladowa" [w śmietankowej wyszedł straszny zakalec], zalałam czekoladą i wszystkie Cholery w domu uszczęśliwione na maxa 😀
a że prosty i małoskładnikowy to przepis, to użyczam go sobie 🙂
ściski czekoladowe 🙂 Cholera Naczelna / 4cholery.blogspot.com
Uwielbiam budynie krówkowe i karmel 🙂 na pewno by mi posmakowało 🙂
Fajne te ciacho 😀
Ojej! Jutro robię 😉 Pycha!
oj, będę próbować – moje smaki!
i przez Ciebie zachciało mi się slodyczy 🙂
Już wiem co podam na deser jak przyjadą znajomi na majówkę 🙂