2,8K
Chowder kukurydziany z boczkiem to tradycyjna angielska zupa rybna, popularna m.in. także w Stanach Zjednoczonych czy Australii. Jej korzenie wywodzą się z marynarskich kuchni, pewnie dlatego, że jest prosta do zrobienia i z prostych składników, powszechnie dostępnych. Zupa tak bardzo ewoluowała, że w chwili obecnej występuje w niezliczonej ilości wariantów. No i już nie koniecznie jest zupą z rybami i owocami morza.
Chowder kukurydziany z boczkiem (czyt. czałder), który tym razem zrobiłam, jest ugotowany na wędzonym parzonym boczku i bez ryb. Jego główne składniki to, oprócz boczku, ziemniaki i kukurydza. To bardzo sycąca zupa, więc nie jest to propozycja dla tych, którzy są na diecie. Chowder kukurydziany to doskonały pomysł na w miarę szybki obiad w chłodne dni.
Przepis na chowder kukurydziany z boczkiem
Składniki na 4-5 porcji:
- 300 g wędzonego boczku (parzonego lub surowego)
- ok. 1 kg ziemniaków
- 1 duża puszka kukurydzy
- 2 większe ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 750 ml wody
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
Jak zrobić chowder kukurydziany z boczkiem – krok po kroku
- Boczek pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Cebule i czosnek obierz. Cebulę pokrój w średnią kostkę, a czosnek posiekaj drobno.
- Ziemniaki obierz i po opłukaniu pokrój w średniej wielkości kostkę.
- W garnku z grubym dnem na średnim ogniu podsmaż boczek. Rób to powoli i mieszaj co jakiś czas, aby boczek wytapiał się stopniowo, a nie przypalił.
- Podsmażony boczek przełóż do osobnego naczynia (na przykład niedużej miseczki), wytopiony tłuszcz pozostaw.
- Do garnka z tłuszczem dodaj cebule i mieszając zeszklij.
- Do cebuli dołóż ziemniaki, mieszając duś je przez około 1 minutę.
- Kukurydze odsącz i dodaj do garnka. Wlać wodę, dodać masło, wysmażony boczek, wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania przypraw solą, ostrą papryką i tymiankiem.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie wlej słodką śmietankę i zagotuj.
- Na końcu możesz zupę zmiksować blenderem całkowicie lub tylko częściowo. Przed podaniem posmakuj zupę i ewentualnie dodaj więcej ostrej papryki i tymianku.
Spróbuj również innych pysznych, gęstych zup
Chili con carne – pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe z mieloną wołowiną, fasolą i pomidorami
Flaczki cielęce w rosole – kultowe polskie danie z czasów
Krupnik z kaszy owsianej – krupnik zrobiony trochę inaczej niż klasyczny
Małgosiu Twój Chowder wygląda obłędnie, jak ja lubię takie sycące, rozgrzewające zupy. Wszak za oknem słonko świeci, ale na dworze przenikający chłód. Przepis się przyda. Bardzo się cieszę, ze zupa ewaluowała i Twoja propozycja jest bez ryb, bo moja rodzinka już by jej nie zjadła.
Justyna, u nas ryby jemy w ciemno akurat ? Ten chowder znika błyskawicznie i nawet malkontent, co kukurydzy nie lubi, zjadł bez gadania ?