Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą.
Papryczkę posiekać bardzo drobno. Jeśli lubicie ostre smaki, to nie wyrzucajcie pestek.
Oliwę połączyć z czosnkiem, dodać papryczkę i rozmaryn. Wymieszać.
Ziemniaki ponacinać. Surowe cieniej, ugotowane (lub podgotowane) trochę grubiej. Przy pomocy pędzelka lub łyżeczki na ziemniakach rozsmarować marynatę. Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać do zrumienienia. Pod koniec pieczenia można opcjonalnie posypać ziemniaki odrobiną startego żółtego sera. (Jeśli pieczecie surowe ziemniaki, wtedy potrzebują więcej czasu, ugotowane znacznie mniej.)
Takie ziemniaki najbardziej smakują z ziołowymi sosami na bazie twarożku lub naturalnego jogurtu.