Domowa lemoniada rabarbarowa – przepis na nią jest bardzo prosty, a sam napój pyszny. Bez konserwantów, bez nadmiaru cukru, tylko smak i witaminy.
Lato, słońce, upały. Wielu z nas uwielbia to, prawda? Trzeba jednak uważać, aby nie odwodnić się. Przy takich temperaturach to realne zagrożenie, którego nie wolno lekceważyć. Szerzej pisałam o tym w ubiegłym roku w poście Czy pamiętasz o wodzie? Wysokie temperatury to szczególne zagrożenie dla dzieci, osób starszych i chorych. Oni tym bardziej powinni nawadniać się, czyli pić odpowiednie ilości płynów. Wiem jednak, że wiele osób nie lubi czystej wody. Ja akurat uwielbiam wodę, ale czasami dosmaczam ją plastrem cytryny, miętą czy kilkoma mrożonymi owocami. Domowa lemoniada to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy preferują napoje “smakowe”. Jakiś czas temu pokazywałam Wam klasyczny przepis na lemoniadę, a dzisiaj lemoniada z rabarbarem. Na pewno ugasi pragnienie w upalny dzień. W związku z tym, że nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników, domowa lemoniada jest doskonała dla każdego.
Domowa lemoniada rabarbarowa – przepis
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 2 litry wody
- 3 cytryny
- cukier (lub miód lub dowolny słodzik) do smaku
Domowa lemoniada rabarbarowa – jak zrobić
- Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
- Z dwóch cytryn wycisnąć sok, trzecią pokroić w plastry.
- Rabarbar oczyścić, nie obierać. Pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do garnka.
- Zalać wodą i na minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut.
- Wystudzić i przecedzić.
- Wlać sok z cytryn i lekko posłodzić. Lemoniad nie może być za słodka lecz kwaskowata i orzeźwiająca, wiec nie przesadźcie ze słodzeniem. Na końcu dodać plastry cytryny.
- Lemoniadę podawać mocno schłodzoną. Dodatkowo można dorzucić kostki lodu i listki mięty.
Jeśli lubisz domowe napoje i lemoniady, spróbuj także innych
(aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie)
Klasyczna lemoniada z cytryną, lekka i orzeźwiająca
Napój ogórkowy z miętą i cytryną, pełen witamin i minerałów
Orzeźwiający rabarbarowy poncz z korzenną nutą, który możesz przygotować również w wersji bez alkoholu