4,3K
Lemoniada to chyba jeden z najpopularniejszych napojów przygotowywanych w domu. Prosta, szybka do zrobienia i błyskawicznie gasi pragnienie podczas ciepłych dni. Zauważyłam, ze stała się bardzo modna i można ją spotkać w zdecydowanej większości restauracji, a nawet na stacjach benzynowych. Zachęcam Was, abyście samodzielnie w domu zrobili taką lemoniadę. Dzisiaj pokażę przepis podstawowy, który można modyfikować przez dodawanie innych owoców: w formie soku lub po zmiksowaniu.
Składniki:
5 średniej wielkości cytryn
około 1, 5 litra wody
cukier, miód lub dowolny słodzik do posłodzenia
Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z 4 cytryn wycisnąć sok, pozostałą pokroić w plastry. Sok cytrynowy wlać do wody, posłodzić do smaku i wymieszać. Dodać pokrojoną w plastry cytrynę.
Lemoniada nie powinna być zbyt słodka, lecz kwaskowa. Tylko wtedy orzeźwi i ugasi pragnienie. Dlatego nie ma potrzeby słodzić jej za bardzo.
W upalny dzień do dzbanka z lemoniadą można dodać kostki lodu lub dzbanek trzymać w lodówce.
Kupując cytryny wybierajmy te ekologiczne. Jeśli cytryna ma błyszcząca i lekko klejąca skórkę, to znaczy, że została zakonserwowana. Unikajmy takich cytryn, jeśli nie chcemy faszerować się chemią.
Kupując cytryny wybierajmy te ekologiczne. Jeśli cytryna ma błyszcząca i lekko klejąca skórkę, to znaczy, że została zakonserwowana. Unikajmy takich cytryn, jeśli nie chcemy faszerować się chemią.