Kotleciki z soczewicy i warzyw to pomysł na bezmięsny, ale wartościowy odżywczo obiad.
Kotleciki z soczewicy i warzyw przygotowałam niedługo po tym, jak piekłam pasztet-pieczeń właśnie z soczewicy i warzyw. Okazał się tak pyszny, że postanowiłam przepis bardzo delikatnie poprawić i usmażyć kotleciki. Ponieważ sama soczewica jest dość sucha to samodzielnie może wydawać się zapychająca. Jednak w połączeniu z warzywami i wyrazistymi przyprawami można przygotować pyszne kotleciki.
Przepis na kotleciki z soczewicy i warzyw
Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- nieduży kawałek selera
- 4 średnie marchewki
- 1 większa lub 2 mniejsze pietruszki
- 1/3 niedużego pora
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 większa cebula
- 150 ml oliwy o neutralnym smaku
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- ok. 1 szklanka bułki tartej + bułka tarta do panierowania
- 3 jajka
Jak zrobić kotleciki z soczewicy i warzyw
- Soczewicę przesypać na większe sitko i przepłukać pod bieżącą wodą.
- Do garnka wlać 2 szklanki wody, wsypać wypłukaną soczewicą i na niewielkim ogniu gotować mniej więcej 15 minut. Soczewicę należy mieszać co jakiś czas, aby nie wykipiała i nie przypaliła się.
- Ugotowaną odstawić do przestudzenia.
- Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek) obrać. Następnie marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej z grubymi oczkami, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać drobno.
- Pora rozkroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą – osuszyć lekko i posiekać.
- Na większej patelni lub w garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Dodać cebulę i por – podsmażyć krótko na większym ogniu. Do lekko podsmażonego pora i cebuli dodać marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem na większym ogniu smażyć przez około 3-4 minuty, nie zapominając o mieszaniu. Podsmażone zdjąć z ognia.
- Wystudzoną soczewicę zmielić w maszynce do mielenia. Następnie dodać do niej podsmażone warzywa i posiekany czosnek.
- Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy, wsypać przyprawy i na średnim ogniu, mieszając cały czas podsmażyć je. Powinna wystarczyć około 1 minuta. W ten sposób przygotowana mieszanka przypraw nabierze głębi smaku, jednak można ten krok ominąć i wsypać je bezpośrednio do soczewicy i warzyw.
- Zmieloną soczewicę wymieszać z warzywami i przyprawami. Dodać resztę oliwy i całość dokładnie połączyć – najłatwiej jest po prostu masę wyrobić dłonią. (Można posmakować i ewentualnie doprawić, pamiętając jednak, że dojdą jeszcze jajka i bułka tarta).
- Na końcu wbić jajka, wsypać bułkę tartą i ponownie masę wymieszać – odstawić na 2-3 minuty, aby bułka wchłonęła wilgoć z masy.
- Jeśli masa jest wystarczająco gęsta i zbita, lekko zwilżonymi wodą dłońmi formować owalne kotleciki – każdy z nich obtaczać w bułce tartej.
- Patelnię rozgrzać, wlać olej i smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Podawać na gorąco z ulubionymi sosami lub na zimno do kanapek.
Proste obiady bez mięsa
Wypróbuj także inne przepisy na proste obiady bez mięsa, które są tak samo wartościowe odżywczo i smaczne. Zapiekanka ziemniaczana z duszonymi grzybami, marchewką i jajkiem jest przepyszna. Można ją zrobić z grzybami świeżymi, mrożonymi lub suszonymi.
Bezmięsne gołąbki z kaszą i kurkami – tego trzeba spróbować. Są bardzo smaczne, a zrobić jest je prosto.
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym na dwa sposoby: z brokułami i suszonymi pomidorami. Prawdziwa poezja smaku! Makaron jest bardzo dobrą podstawą do wszelkich zapiekanek, zarówno mięsnych jak i jarskich.
Kotleciki z soczewicy wyglądają ciekawie. Myślę ,że to fajna alternatywa dla mięsa. Widzę tam aromatyczne przyprawy więc z pewnością są pyszne 🙂
Dobrze Gosiu, ja teraz nie mam dla kogo gotować, więc liczę na kuriera od Ciebie….koszty ja pokrywam 😀
Nie doczekałam się kuriera, musiałam sama sobie zrobić, pyszne ?
Torebka czerwonej soczewicy leży w szafce od miesiąca. Już wiem, jak ją wy7korzystam:)