1,5K
Przepis na kremową zupę dyniową z grillowaną gruszką
Zupę dyniową można przygotowywać za każdym razem troszkę inaczej. Wystarczy zmienić dodatki, przyprawy lub zmodyfikować ich proporcje.
Naprawdę niewiele trzeba, aby ta prosta w gruncie rzeczy zupa, była za każdym razem nieco inna. Dzisiejsza moja propozycja to bardziej krem niż zupa. Coś pośredniego między zupą krem, a puree. Możecie jednak dodać do niej tyle wody, aby uzyskać odpowiednia dla siebie konsystencję. Dodatek delikatnie grillowanej gruszki nada temu kremowi ciekawego posmaku.
Przepis na kremową zupę dyniową z grillowaną gruszką
Składniki:
1 nieduża dynia (około 1-1,2 kg)
niewielki kawałek świeżego imbiru (po obraniu i starciu na drobnej tarce około 1 łyżeczka)
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 średnia cebula
5-7 większych ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól do smaku
½ twardej gruszki na 1 porcję zupy
Jak zrobić zupę z dyni?
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki ze środka i pokroić w niewielką kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek.Dodać dynię i całość podsmażyć przez kilka minut mieszając często.
Następnie dodać imbir i podlać wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła dynię i ugotować do miękkości.
Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Ewentualnie dodać więcej wody. Przyprawić solą i słodką papryką.
Przygotować gruszki:
Owoce umyć i osuszyć. Przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę grillować przez 2-3 minuty z każdej strony. Układać w miseczkach lub talerzach z kremem dyniowym.
Przepis ukazał się w poprzednim, 5. numerze magazynu “Życie ze smakiem”, którego jestem współautorką.