Polędwiczki wieprzowe i pietruszkowe puree – w tym daniu można się zakochać!
Polędwiczki wieprzowe i pietruszkowe puree, a dokładniej roladki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem w sosie maślanym z białym winem, z dodatkiem pietruszkowego puree z nutą rozmarynu. Obiad, który wbrew pozorom zrobicie szybko i łatwo. Polędwica wieprzowa to bardzo wdzięczne mięso, bo w prosty i przede wszystkim szybki sposób można z niej wyczarować najróżniejsze dania. Ja dzisiaj zrobiłam z niej roladki z wędzonym boczkiem, a następnie udusiłam w sosie na bazie masła i białego wina. Do tego idealnie pasuje warzywne puree, do zrobienia którego użyłam pietruszki i świeżego rozmarynu. Cały obiad powstał dość szybko, ale wygląda i smakuje rewelacyjnie. Polecam to danie wszystkim tym, którzy lubią dobrze zjeść, ale nie lubią długo stać przy garach ?
Polędwiczki wieprzowe i pietruszkowe puree – obiad wyjątkowy
Przepis na polędwiczki wieprzowe
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 surowa polędwica wieprzowa
- boczek surowy wędzony – cienkie plastry
- grubo mielony pieprz
- sól do smaku
- 3 większe szalotki pokrojone w plasterki lub piórka
- 70 g masła
- 1 łyżka oleju
- 50 ml półwytrawnego białego wina
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe
- Z polędwicy ostrym nożem usunąć wszystkie cienkie błonki. Pokroić ją w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć pieprzem.
- Na wierzch nakładać plaster boczku, który powinien być dłuższy od plastra mięsa przynajmniej o połowę długości. Całość razem ciasno zrolować boczkiem do wewnątrz. Wystającym końcem boczku owinąć mięso. W ten sposób roladka nie rozpadnie się podczas obsmażania, więc nie ma potrzeby spinania lub obwiązywania.
- Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć ze wszystkich stron roladki.
- Dodać posiekaną szalotkę i mieszając smażyć razem przez około 1 minutę. Szalotka nie powinna się zrumienić lecz jedynie zeszklić.
- Wlać wino, patelnie przykryć i na niewielkim ogniu dusić przez około 10 minut. W tym czasie mięso powinno zmięknąć, ale jeśli nadal byłoby twardawe, wtedy należy ten czas zwiększyć. Mięso powinno dusić się, więc jeśli płyn odparuje, wtedy należy uzupełnić go niewielką ilością wody lub – jeśli ktoś lubi bardziej winne smaki – wina..
- Kiedy mięso będzie miękkie naczynie zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z sosem. Nie gotować już. Na koniec można ewentualnie sos przyprawić solą i pieprzem.
- Puree pietruszkowe z nutą rozmarynu to pyszna i zdrowa alternatywa dla standardowych ziemniaków. Jest dość lekkie i delikatne w smaku. Ci, którzy nie lubią rozmarynu, mogą go zastąpić np. tymiankiem.
Przepis na puree pietruszkowe
Składniki:
- 500 g pietruszki
- 1 niewielka cebula
- 2 większe gałązki świeżego rozmarynu
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Jak zrobić puree pietruszkowe
- Pietruszki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i mieszając zeszklić.
- Następnie dodać pietruszkę, niewielką ilość wody i całość razem udusić mieszając co jakiś czas. Wody powinno być tylko tyle, żeby wszystko razem dusiło się, a nie smażyło.
- W połowie duszenia dodać gałązki rozmarynu.
- Kiedy pietruszka będzie miękka zdjąć z ognia, dodać roztarty czosnek, sok z cytryny i zblendować. (Rozmaryn można wyjąć przed blendowaniem.)
- Całość przyprawić do smaku solą.
Spróbuj także polędwicy wieprzowej duszonej w sosie z kaparów – bardzo smaczne danie, idealne na niedzielny lub świąteczny obiad.
Jak tu apetycznie u Ciebie:) Świetne propozycje:) Pozdrawiam
Dziękuję 🙂 rozgość się 🙂