2,8K
Oponki, czyli małe pączki z dziurką w środku, zrobione z ciasta serowego. Nie tylko na tłusty czwartek.
Pomysł, żeby zrobić oponki wpadł mi wczoraj do głowy zupełnie przypadkiem. Miała mnie odwiedzić koleżanka i pomyślałam, że fajnie byłoby zjeść razem takie gorące, tyle co usmażone. (Wstyd powiedzieć, ale coś mi się w głowie ubzdurało, że wczorajszy czwartek, to już ten tłusty…) A z oponkami jest o tyle dobrze, że powstają w krótkim czasie i są naprawdę nieskomplikowane. Ciasto robi się nie na drożdżach lecz na mieszance proszku do pieczenia i sody, więc wyjdzie zawsze i każdemu. Z pączkami bywa różnie, bo niektórzy boją się ciasta drożdżowego i sami pączków nie smażą. Kiedy Ania piła herbatę, ja szybko zagniotłam ciasto, wykroiłam oponki i usmażyłam. Oponek wyszło tak dużo, że postanowiłam przypomnieć Wam przepis w nowej odsłonie, czyli z nowymi zdjęciami. Częstujcie się!
ps Z podanych proporcji wychodzi ich naprawdę baaaardzo dużo ?
Przepis na serowe oponki
Składniki:
1 kg twarogu półtłustego
cukier do smaku – jeśli twaróg nie jest bardzo kwaśny, to ja nie dodaję go więcej niż 2 łyżki
150 g masła
ok. 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody
szczypta soli
4 całe jajka
tłuszcz do smażenia – olej lub smalec
cukier puder do obsypania
Jak zrobić mini pączki i oponki serowe – krok po kroku
Twaróg zmielić w maszynce do mielenia. Jeśli jest to twaróg z wiaderka (taki na serniki), wtedy nie trzeba go mielić.
Masło stopić i odstawić do wystudzenia.
Jajka wbić do miseczki lub większego kubka i lekko roztrzepać.
Do większej miski przełożyć zmielony twaróg. Dodać cukier, roztrzepane jajka i masło. Całość wymieszać.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Połączyć z masą serową i zagnieść elastyczne, niezbyt zbite ciasto.
Jeśli twaróg jest bardzo wilgotny, wtedy trzeba dosypać więcej mąki. Należy jednak uważać, aby nie było jej za dużo, bo finalnie oponki wyjdą zbite i twardawe.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych części.
Na podsypanej lekko mąką stolnicy (lub kuchennym blacie) wałkiem rozwałkowywać na placek o grubości 1-2 cm.
Szklanką wycinać kółka, a następnie w tych kółkach mniejsze otwory, na przykład kieliszkiem. Powstaną oponki i niewielkie pączki.
Smażenie mini pączków i oponek
W garnku rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę czy jest on odpowiednio gorący: oderwać kawałek ciasta i włożyć do garnka z tłuszczem. Jeśli niema od razu wypływa na powierzchnię i smaży się równomiernie, to znaczy, że tłuszcz nagrzał się odpowiednio. Należy jednak uważać, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo ciasto spiecze się szybko i mocno z wierzchu, a w środku może być surowe.Na tłuszcz delikatnie wkładać wykrojone oponki i małe pączki.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu wyjmować na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i…smacznego!
Wskazówka
Jeśli chcesz uzyskać grubsze oponki, wtedy rozwałkuj ciasto grubiej, a otwór wycinaj jak najmniejszym kieliszkiem. Jeśli natomiast zależy Ci na cieńszych oponkach, wtedy postępuj odwrotnie: ciasto powinno być cieńsze (ale bez przesady…), a otwór w oponce większy.