Szaszłyki z polędwicy marynowanej w lekkiej i aromatycznej marynacie z miodu, limonki i przypraw.
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej są ostatnio hitem w mojej kuchni, bo przygotowanie ich jest niemal dziecinnie proste. Ważne, żeby dokładnie usunąć z niej wszystkie błonki. To właśnie one sprawiają, że mięso nieapetycznie “ciągnie się” i zamiast delektować się soczystymi i kruchymi kawałkami, przeżuwamy je. Każde mięso warto zamarynować odpowiednio wcześniej, ale w przypadku polędwicy ten czas nie musi być tak długi jak w przypadku innych mięs. Dzisiejszą moją marynatę tworzy głównie sok z limonki, to dzięki niemu mięso jest wyjątkowo kruche. Sami sprawdźcie ?
Przepis na szaszłyki z polędwicy
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g)
- garść średniej wielkości pieczarek
- świeża czerwona papryka
- nieduża cebula
- świeży ogórek
marynata:
- 1 limonka
- 1 łyżka miodu
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- ok. 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka oleju
Jak zrobić szaszłyki z polędwicy
- Polędwiczkę dokładnie oczyścić z wszystkich błonek. Następnie opłukać pod zimną wodą i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Przygotować marynatę: wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.
- Polędwiczkę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki lub innego naczynia.
- Zalać marynatą, dokładnie wymieszać, a naczynie przykryć lub owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na kilka godzin.
Wskazówka
Patyki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie na kilka-kilkanaście minut, a nie będą się przypalały podczas grillowania.
- Pieczarki oczyścić i odłamać nóżki – można je wykorzystać do przygotowania zupy lub dodać do sosu.
- Paprykę przekroić, usunąć nasionka i ogonek, a następnie pokroić ją na kawałki zbliżone wielkością do kawałków mięsa.
- Ogórek umyć, osuszyć, pokroić na grube plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości plastry.
Wskazówka
Zanim zaczniesz grillować mięso, wyjmij je wcześniej z lodówki, aby ogrzało się – kładąc zimne gwałtownie obniżasz temperaturę panującą na grillu. Mięso zamiast od razu zamknąć się i nie tracić soczystości, najpierw będzie się ogrzewać.
- Na patyki nadziewać po kolei wszystkie składniki: mięso, paprykę, cebulę, ogórek i paprykę.
- Układać na grillu i opiekać przez kilka minut ze wszystkich stron. Polędwica nie musi się długo smażyć, poza tym marynowana znacznie szybciej staje się miękka i krucha.
- Podawać z opieczonymi plackami tortilli i dowolnymi sałatkami.
Jeśli lubicie szaszłyki, to spróbujcie także takich najprostszych, z dodatkiem kiełbasy ?
Do dań mięsnych i kiełbas z grilla polecam szybką sałatkę ziemniaczaną z porem i lekko musztardowym sosem
pyszne połączenie! ale ja zamiast polędwiczki wieprzowej indyka bym dała…odrzuciło mnie od wieprzowiny….
No to pyszności! I te dodatki. Odpalam miotłę…
Szaszłyki robię często i nie tylko w sezonie grilowym., ale nie wiedziałam żeby mocxyc patyczki. To ma sens 🙂 zawsze są przypalone 🙂
Dziekuje za cenna wskazówkę 🙂
Pysznie wyglądają te szaszłyki z polędwicy.
Ciekawy przepis i wskazówki.
Do polędwiczki proste i apetyczne składniki.
Tylko robić i jeść 🙂
Jakie kolorowe, wyglądają przepysznie ?Choć głównie griluję ryby I warzywa, to na te szaszłyczki chętnie się skuszę?
Wyglądają bardzo apetycznie. Zawsze marynujemy mięso na szaszłyki, ma zdecydowanie lepszy smak
Pyszności takie że hej. Leciutkie, moje smaczki! Nie wszystko musi ociekać tłuszczem… Uwielbiam takie rzeczy. Aż mi ślinka napłynęła. Proste do wykonania i niesamowicie eleganckie w towarzystwie!
Wyglądają fantastycznie, lubię bardzo, i to nie tylko z polędwicy, ale właściwiej z każdego mięsa, ja jeszcze nacieram sokiem z plasterka surowego ananasa, są wtedy miększe, u mnie to ważne ze względu na mamę, ale i tak są pychotka, ze wszytskimi dodatkami a i i oczy cieszą.
Ależ mi smaka narobiłaś. Gdy w weekend będzie pogoda muszę zrobić szaszłyki.