Ciasto kawowe z sernikiem i jabłkami. Modyfikując nieco dwa przepisy, upiekłam kawowe ciasto z masą sernikową i kawałkami jabłek.
Ciasto kawowe z sernikiem i jabłkami – czy można połączyć ucierane ciasto z sernikiem i owocami? Bez wątpienia można i to z sukcesem. Obawiałam się, czy przypadkiem masa serowa nie okaże się zbyt ciężka i w efekcie nie otrzymam nieapetycznego zakalca. Ciasto jednak dało sobie radę z ciężarem sera i nic nie straciło na swojej puszystości. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest to, że długo utrzymuje świeżość. To, które widzicie na zdjęciach, piekłam w piątek, a w poniedziałek ze smakiem zjedliśmy ostatni kawałek. Z pewnością jest to ciasto warte polecenia.
Przepis na ciasto kawowe z sernikiem i jabłkami
Składniki na ciasto kawowe:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej (naturalnej lub zbożowej)
- 1/3 szklanki wody
- 2/3 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
Składniki masy serowej:
- 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 50 g masła
- 3 jajka
- ok. 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo
- 2-3 większe jabłka
Jak zrobić ciasto kawowe z sernikiem i jabłkami – krok po kroku
- Najlepiej zacząć od obrania jabłek i pokrojenia ich w dowolnej wielkości cząstki. Jeśli akurat mamy pod ręką jabłka, które szybko ciemnieją, wtedy należy je zanurzyć w zimnej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek soku z cytryny.
- Zmielić twaróg do masy serowej, a do twarogu dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, skrobię i stopione i przestudzone masło – wszystko razem zmiksować mikserem na gładką masę.
- Ciasto kawowe: kawę zaparzyć w wodzie, wystudzić.
- Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Dodać kawę i olej – połączyć – można mikserem.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą – dodać reszty składników i ucierać/miksować przez chwilę aż do całkowitego połączenia.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno blachy wylać ciasto kawowe, na nie przełożyć masę serową – nie musi być równo. Na górę powtykać kawałki jabłek.
- Ciasto piec w temperaturze 180℃ przez około 50-60 minut, góra ciasta powinna lekko się zarumienić. Przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem czy kawowe ciasto upiekło się dobrze.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić.
- Można je oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem, ale nie jest to konieczne.
- * Moje ciasto, które widać na zdjęciach, upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 24 cm X 34 cm.
Proste przepisy na ciasta z owocami
Jeśli lubicie lekkie i puszyste ciasta, to spróbujcie lekkiego i puszystego ciasta jogurtowego z dodatkiem owoców. Można wykorzystać świeże sezonowe owoce lub konfitury czy też owoce z syropu.
Prosty kruchy placek z borówkami to idealny sposób na błyskawiczne ciasto. Z pewnością zachwyci każdego łasucha.
Nie wiem ale mi nie wyszło w przepisie jest pół szklanki mąki, mówię coś zadkie ale robię i cała masa serową do środka wpadła. Potem w opisie jest dodać szklankę mleka ja nie dodałam bo w składnikach nie było a i tak wyszło rzadkie. Chętnie zrobię jeszcze raz ale dodam więcej mąki do masy kawowej.
W przepis wkradł się chochlik i już chyba wiem kiedy. Jakiś czas temu poprawiałam wpisy po aktualizacji i wygląda na to, że gdzieś coś zniknęło, a coś innego się dodało przy przeklejaniu. Mąki powinno być półtorej szklanki – sprawdziłam to dzisiaj z notesem. Sandro, bardzo Cię za to przepraszam 🙁