Ciasteczkowe choinki, czyli kruche świąteczne ciastka to pyszna ozdoba świątecznego stołu.
Ciasteczkowe choinki (świąteczne ciastka) są nie tylko pyszne, ale także i pięknie się prezentują. Delikatne kruche ciasto z orzechami jest bezkonkurencyjne i świetnie pasuje do bożonarodzeniowych klimatów. Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam kilka lat temu: zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki, więc nie oparłam się im. Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja (o dziwo!) też szybko i sprawnie. Bez wątpienia były to jedne z najprostszych ciastek jakie w ogóle piekłam i dekorowałam.
Przepis na ciasteczkowe choinki świąteczne ciastka
Składniki:
- 300 g masła
- 150 g cukru pudru
- 400 g mąki pszennej
- 6-7 łyżek posiekanych bardzo drobno (lub zmielonych) dowolnych orzechów
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
Jak zrobić ciasteczkowe choinki świąteczne ciastka – krok po kroku
- Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką.
- Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać kakao.
- Obie porcje wyrobić dokładnie – oczywiście oddzielnie. Można to ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje.
- Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
- Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty – ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek.
- Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.
Wystudzone ciasteczka połączyć w choinki
Ciasteczkowe choinki zaczynać budować od największej gwiazdki. Na jej środek nakładać małą łyżeczką (lub cukierniczą szprycą) lukier, na lukier nakładać gwiazdkę większą aż do zbudowania dowolnie wysokiej choinki.
Gotową ciasteczkową choinkę odstawić na chwilkę, aby lukier zastygł, a następnie ozdobić lukrowymi “łańcuchami”, kolorowymi drażetkami, wiórkami kokosowymi etc.
Przepis na najprostszy lukier do dekoracji
Składniki:
- cukier puder
- ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda
- barwnik spożywczy
Do cukru pudru dolewamy 2-3 łyżki wody, barwnik i rozcieramy do uzyskania gęstego lukru.
Kruche ciasteczka
Te ciastka są bardzo delikatne i kruche, dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, że szybko znikają. Jeśli lubisz kruche ciastka, wypróbuj także inne moje przepisy.
Proste kruche ciasteczka z cukrem – szybko się je robi, ale i szybko znikają.
Kruche, bardzo delikatne i rozpływające się ciasteczka lawendowe z delikatną nutą cytryny. Można je zrobić z dodatkiem lawendy świeżej lub suszonej.
Paluchy z kruchego ciasta piwnego to idealny dodatek do…piwa, sałatek czy jako samodzielna przekąska.
Śliczne, zbieram się do zrobienia choinek, ale idzie mi to dość opornie 😀
Pieknie sie prezentuja Twoje choinki 😉
dziękuję 🙂
Gdybym nie była tak leniwa, to zrobiłabym taką.
wcale nie jesteś leniwa, nie kłam ;P
Śliczna i smaczna dekoracja na stole 🙂
wygląda cudownie 🙂 te choinki to taka nowa wersja muffinek ;))))
Super wyglądają z zielonym lukrem :))
też bardzo mi się podobają 🙂