Błyskawiczna babka czekoladowa budyniowa to najlepszy sposób na szybkie i smaczne ciasto do popołudniowej kawy.
Błyskawiczna babka czekoladowa budyniowa to jedno z ciast, które urzeka prostotą. Pamiętacie ciasto karmelowe? Proste i szybkie, gdzie zamiast mąki dodajemy suche budynie. Tym razem przypomnę je Wam w wersji mega czekoladowej, które upiekłam w formie od babki na Wielkanoc. Szybko zostało zjedzone, chyba nawet jako pierwsze zniknęło. Jeśli nie macie pomysłu na coś do kawy, ani chęci na długie przygotowywanie, to jest to przepis dla Was.
Błyskawiczna babka czekoladowa budyniowa – przepis
Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 opakowań budyniu czekoladowego (chodzi o budynie bez cukru i na 500 ml mleka – ale mleka do ciasta nie dodajemy, tylko suchy proszek budyniowy)
- 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
Dodatkowo:
- 1 tabliczka czekolady (100 g)
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- posypka – ja użyłam ekspandowanego amarantusa
Przepis na błyskawiczna babka czekoladowa budyniowa – jak zrobić
- Formę (keksówkę lub tradycyjną okrągłą formę babkową) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i obsypać mąką lub drobną bułką tartą.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.)
- Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 40-45 minut.
- Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Jesli nie, pozwolić mu się piec jeszcze kilka minut.
- Przygotować w tym czasie polewę czekoladową: czekoladę stopić w kąpieli wodnej – mniejszy garnuszek z pokruszoną czekoladą wstawić do większego wypełnionego delikatnie gotująca się wodą. Dodać śmietankę i podgrzewać do całkowitego połączenia składników.
- Polewę lekko przestudzić i rozprowadzić po upieczonej babce. Można posypać dowolną posypką.
Wskazówki
Ta babka nie wychodzi z budyniu innego niż czekoladowy lub karmelowy, sprawdzałam to kilkakrotnie. Podobne sygnały dostałam również od czytelniczek. Jeśli pod ręką nie ma akurat żadnego z tych budyni, można do dowolnego suchego dodać po 1 łyżce gorzkiego kakao i przesiać razem – idealnie zastąp czekoladowy budyń.
Polewę czekoladową można zrobić jeszcze w inny sposób: słodką śmietankę mocno zagrzać, ale uważać, żeby nie zagotowała się. Następnie zdjąć z ognia, dodać połamaną w mniejsze kawałki czekoladę i mieszając dokładnie całość połączyć.
Bardzo fajna ta babka 🙂 Super, że z budyniem!
bardzo lubię budyń, można go wykorzystać nie tylko w tradycyjny sposób 🙂
pysznie wygląda:)
dziękuję 🙂
Wszystko co ma czekoladowy kolor i smak stawiam na pierwszym miejscu 🙂 Pięknie wyglada
mam podobnie z czekoladą 😉
O i mam pomysł na ciasto na weekend 🙂 Pychota! 🙂
ciekawe jak smakowało 🙂
Oblizuję się na sam widok :))
🙂
No fajnie i szybko… Może spróbuję, chociaż jestem antytalent ciastowy… Buziaki!
w tym cieście to poziom trudności wynosi zero 🙂 każdemu się uda 🙂