1,7K
Jedna z moich czytelniczek zamieściła na moim fanpage’u zdjęcie przedstawiające chlebek pszenny upieczony z mojego przepisu. Dopiero po kilku godzinach zorientowałam się, że tego przepisu nie ma na blogu, a ona znalazła go na forum internetowym, na którym umieściłam ten przepis bez zdjęcia. Było to 3, może 4 lata temu, ale chlebek nie poszedł w zapomnienie 🙂 to niesamowicie fajne uczucie 🙂 Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina 🙂 Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie “zielona” w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco 😉 Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć 😉
Składniki:
300 ml mleka,
1,5 łyżki oliwy,
500 g przesianej mąki pszennej,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
15 g drożdży,
garść płatków owsianych do wysypania formy.
Drożdże rozetrzeć z cukrem do rozpuszczenia. Mleko podgrzać, żeby było ciepłe, lecz nie gorące. 1/3 mleka wlać do drożdży, dosypać 4 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia – powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu.
Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i piec przez około 45 minut. Przed pieczeniem można ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wtedy skórka uzyska piękny kolor i stanie się chrupiąca.
Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia – powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu.
Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i piec przez około 45 minut. Przed pieczeniem można ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wtedy skórka uzyska piękny kolor i stanie się chrupiąca.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Taki domowy pszenny chleb najsmaczniejszy jest z masłem lub domowym pasztetem 🙂 a na pasztet zaproszę Was niebawem 😉
Smacznego!
Taki domowy najlepszy! Piękny ci wyszedł 🙂
dziękuję, często go piekę 🙂
Uwiwlbiam taki domowy chlebek,sama rowniez pieke rozne chlebki:)
wygląda bardzo apetycznie:)
Wygląda przepysznie. Muszę wreszcie spróbować… Pozdrawiam ciepło!
Przepis rzeczywiście prosty. Muszę kupić drożdże i sama go wypróbuję bo wygląda bardzo smakowicie. A powiedź mi jak długo chlebek trzyma świeżość ?
trudne pytanie 😉
my zjadamy go w dwa dni 🙂 nie wiem jaki jest po trzech dniach 🙁
Upiekłam ten chleb dzisiaj. Jest taki pyszny że raczej nawet 2 dni nie przetrwa 🙂 Czekam teraz na przepis na domowy pasztet.
Ano widzisz, to ja z forum ten przepis skopiowalam sobie 🙂 No wiedziałam, że od Ciebie ale byłam pewna, że z tego miejsca 🙂 Et, skleroza po prostu :)))