Mocno czekoladowe ciasto z gruszkami – proste, szybkie i bardzo smaczne. Upiecz je!
Mocno czekoladowe ciasto z gruszkami – czy może być coś lepiej poprawiające jesienny nastrój? Pewnie znalazłoby się coś jeszcze. Na przykład nowy samochód, willa z basenem czy jacht. Ja jednak nie jestem zachłanna i wystarczy mi dobre ciacho z dobrą kawą w dobrym towarzystwie ? Dzisiaj dzielę się z Wami takim właśnie ciastem: cudnie czekoladowym i naszpikowanym gruszkami. Warto je upiec, bo jesień to idealna pora na gruszki.
Przepis na mocno czekoladowe ciasto z gruszkami
Składniki (okrągła forma o średnicy 25 cm):
200 g masła
3/4 szklanki cukru
150 ml wody
6 łyżek dobrej jakości gorzkiego kakao
3 łyżki drobno mielonej kawy naturalnej lub rozpuszczalnej
1/2 laski wanilii
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki mąki
2 gruszki
Jak zrobić mocno czekoladowe ciasto z gruszkami
Z wody i kawy przygotować kawę: zaparzyć i pod przykryciem odstawić na około 5 minut.
Wanilię przekroić wzdłuż i końcówką noża zeskrobać ziarenka, a “pustą” laskę można wykorzystać do zrobienia cukru waniliowego.)
Kawę przecedzić jeśli jest z fusami.
Następnie przelać do garnuszka, dodać masło, cukier, wanilię i kakao.
Zagotować i na niewielkim ogniu gotować przez chwilę, aż do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia.
Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w średniej grubości plastry.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka zmiksować, dodać do przestudzonej masy czekoladowej, dobrze wymieszać.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać – najwygodniej większą drewnianą łyżką.
Na końcu białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto, a na nie powtykać kawałki gruszki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut, ale przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto dobrze się upiekło.
Po upieczeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Kulinarny przelicznik miar i wag
Jeśli masz czasami problem z przeliczeniem miar i wag składników podanych w przepisach kulinarnych, skorzystaj z pomocy blogowej aplikacji. Kuchenny kalkulator miar i wag przeliczy je szybko i sprawnie.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.