2,8K
Skończyły się wakacje i powoli wracamy do codzienności. Wracają też nasze comiesięczne Wyzwania, czyli akcja polegająca na wspólnym gotowaniu grupy blogerek. W tym miesiącu tematem są “Dary Jesieni”. Temat dość rozległy, bo przecież jesień jest nie tylko kolorowa, ale też smaczna. To czas warzyw, owoców, zbierania i przechowywania plonów. W zasadzie od razu, kiedy zobaczyłam temat, ta zupa przyszła mi do głowy. Jakoś tak kojarzy mi się z jesienią, chłodniejszymi i krótszymi dniami, z liśćmi lecącymi z drzew… Może to przez kolor tej zupy?
Przepis na jesienną zupę warzywną z pomidorami i papryką
Składniki:
4 większe marchewki
3 średnie pietruszki
ćwierć średniego selera
15 cm pora
3 średnie pomidory
2 średnie czerwone słodkie papryki
3 ząbki czosnku
kiełbasa np. śląska, po 1 niewielkiej sztuce na osobę
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
odrobina oleju do posmarowania patelni
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, przesmarować niewielką ilością oleju i przełożyć na nią warzywa.
Podsmażyć je lekko, przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Ugotować do miękkości.
Z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na patelnię – przesmażyć z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w kostkę i dołożyć do papryki razem z posiekanym czosnkiem.
Wszystko krótko podsmażyć i przełożyć do gotujących się warzyw. Gotować razem kilka minut, następnie zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Można to zrobić lekko i uzyskać większe i mniejsze kawałki w lekko tylko przetartej zupie. Można także zmiksować ją na gładko i uzyskać bardziej aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku.
Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy.
Zupa nie należy do delikatnych. Jest intensywna w smaku, ma ciemny kolor i wyrazisty smak. Jest idealna na nadchodzące chłody, gdyż mocniej doprawiona świetnie potrafi rozgrzać. Polecam do niej pajdę świeżego chleba lub chrupiącą bułką.
Taka zupa to na dzis idealna. Akurat potrzebne mi jest porzadne rozgrzanie na przeziebienie.
nie choruj, Tobie nie wolno :***
JUż zdrowa jestem. Małgoni nie zaraziłam. 🙂
zdrowie najważniejsze 🙂 nie choruj już, dobrze? 🙂
Bardzo smacznie wygląda ta zupa 🙂
smakuje równie fajnie 🙂
Małgosiu, taka zupka to poezja maku. Zadzwonię w tym tygodniu… Pozdrawiam Cię ciepło!
zupka prosta, ale konkretna 🙂
Uwielbiam takie zupki, tym bardziej że sezon na nie zbliża się wielkimi krokami;)
ja też bardzo lubię takie gęste zupy 🙂 idzie chłodek, więc trzeba się rozgrzewać 🙂
Wygląda wspaniale ta zupka! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂
nie zdążyłam w tym roku :/
Wygląda przepysznie!! ; )
pysznie dziękuję 🙂
Wszystko co z dyni , ma przepiękny kolor 🙂
Tak to jest jak się czyta o zupie dyniowej i z pomidorów w jednym czasie :)) Zakręciło mnie :)))
Uwielbiam takie zupy !
Piękny kolor i na pewno super rozgrzewa 🙂
to może teraz taka zupka zamiast rosołku? ;)))
Idealna zupa na chłodniejsze dni 🙂
Wygląda pysznie!
zapraszam do stołu 🙂
Musi być bardzo aromatyczna:)
o tak, pięknie pachnie 🙂
Gosia zupa jest bardzo gęsta czy można ją z ryżem np podawać?
możesz ją rozrzedzić i wtedy spokojnie podać z ryżem
Rozgrzewająca zupa taka idealna na jesień 🙂
potwierdzam 🙂 i z jesiennych warzyw najpyszniejsza 🙂
Lubię zupki z papryką 🙂 Na pewno spróbuję zrobić 🙂
zrób 🙂 polecam 🙂
Piękny kolor ma ta zupka! I jak tak patrzę sobie na nią to widzę mój jutrzejszy obiad:D
kolor ma dość ciemny, ale na talerzu pięknie wygląda 🙂
Wspaniała, rozgrzewająca i aromatyczna zupka Małgosiu 🙂 na pewno jest przepyszna, bardzo lubię takie klimaty 😉
bardzo rozgrzewająca 🙂 polecam na chłodne dni 🙂