Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami to doskonały zamiennik dla tradycyjnych i często banalnych kanapek.
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. Sprawdzają się rewelacyjnie jako dodatek do zup czy zamiast zwyczajnych kanapek. Moje drożdżówki są z tymiankiem, ale możesz użyć dowolnych, ulubionych przez siebie. Ograniczyć Cię może tylko i wyłącznie Twoja wyobraźnia kulinarna i Twój własny smak. Piekę takie drożdżówki dość często, wykorzystując resztki żółtego sera czy mozzarelli. Czasami korzystam ze świeżych ziół, a czasami z suszonych. Warto jednak pamiętać, że świeże zioła mogą się przypiec za bardzo, więc lepiej je dodać do sera i nie posypywać nimi drożdżówek. Suszone zioła są w tej kwestii znacznie bezpieczniejsze, więc można nimi obsypać bułeczki po wierzchu, przed wstawieniem do piekarnika.
Przepis na wytrawne drożdżówki z serem i ziołami
Składniki ciasta:
- 200-230 g mąki
- 100 ml mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 g miękkiego masła
Na początek przygotuj rozczyn (zaczyn): drożdże przełóż do miski i zasyp cukrem, lekko rozetrzyj, żeby rozpuściły się. Możesz je także pokruszyć i posypać cukrem, a następnie odstawić na kilka minut.
Mleko podgrzej, aby było dobrze ciepłe, ale nie gorące – wlej je do rozpuszczonych z cukrem drożdży. Dodaj połowę mąki i wymieszaj – przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Do rozczynu dodaj resztę mąki, sól i miękkie masło – wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto. Następnie ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a może to trwać 40-60 minut.
W tym czasie przygotuj wytrawny farsz serowy z cebulą i ziołami.
Przepis na farsz cerowo-cebulowo-ziołowy do wytrawnych drożdżówek
Składniki farszu:
- ok. 150 g twardego sera – ważne, żeby to był prawdziwy ser, a nie wyrób seropodobny
- 1 średnia cebula
- świeży tymianek według upodobań – ja dodałam około łyżki stołowej drobno posiekanego
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Ser zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej.
Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę.
Ser z cebulą wymieszaj z dodatkiem tymianku i pieprzu – możesz rozetrzeć w dłoniach lub rozdrobnić blenderem, a powstanie wtedy fajna zbita masa.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm.
Farsz serowo-ziołowy rozłóż równomiernie na cieście – ciasto złóż wzdłuż szerszego boku 3 lub 4 razy.
Następnie odkrawaj kilkucentymetrowe paski i skręcaj je:
Tak przygotowane drożdżówki odstaw na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj je mlekiem i posyp dowolnymi dodatkami – ja użyłam grubo mielonego pieprzu.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudź lekko – są pyszne na ciepło.
Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni – o ile tyle przetrwają ?
Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek zamiast kawałka świeżego pieczywa.
Skręcane drożdżówki z cytrynowym serem
Sprawdź jak smakują podobne drożdżówki, ale na słodko, z dodatkiem cytrynowego cera i cytrynowego lukru.
Cudowne!!! To jak czytanie w moich myślach.
lubimy je 🙂 idealnie smakują jako dodatek do zup 🙂
Wprawdzie już po weekendzie, ale ja chociaż okruszkę poproszę…
Basiu, dla Ciebie specjalnie piekę świeżutkie :*
Prezentują się świetnie, jeżeli tak samo smakują to biorę i znikam 🙂
łap kilka!
;)))
Mniam, smakowite 🙂
Świetnie wyglądają tak fantazyjnie poskręcane 🙂
częstuj się 🙂
Uwielbiam takie wypieki! awrrr zrobiłam się głodna 😉
fajna alternatywa dla tradycyjnego chleba 🙂
To cos dla mnie 🙂 Pysznie wyglądaja 🙂
a żebyś wiedziała jak pachną i smakują 🙂
Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna…
to Ty łakomczuszek jesteś ;))))) hihihihi 😉
Pięknie wyglądają 🙂 ślinka mi cieknie
częstuj się, Kasiu 🙂
Jakie piękne! Cudowny pomysł 🙂
pięknie dziękuję 🙂
Robiłam podobne tylko z suszonymi pomidorami i bazylią 🙂 Smakowały jak mini pizze i wszystkim smakowały!
http://www.blondivy.blogspot.com
podsunęłaś mi smaczny pomysł 🙂
Gosiu, jak zwykle piekne! Ja sie skusilam na Twoje kajzerki. Wlasnie za 15 minut Ida do pieca 😉
widziałam je 🙂 wspaniałe wyszły 🙂
Wygląda przepysznie : )
dziękuję 🙂
Ale cudne. Jak smakowocie wygladaja. Zajadalabym sie takimi. Mniam 🙂 Chora jestem i na razie nic w kuchni nie robie. Mam nadzieje, ze jutro mi przejdzie. 🙁
kuruj się, kochana :*****
Już zdrowa 🙂
Uwielbiam drożdżowe na słono, zwłaszcza z dużą ilością sera hihi 😀 Twoje wyglądają pysznie 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
gwarantuję, że smakują jeszcze lepiej 🙂
Jak Ty to robisz Małgosiu, że Ci te drożdżówki zawsze takie piękne wychodzą 🙂
nie wiem 🙂 chyba ciasto drożdżowe polubiło mnie 😉
Już wiem co upiekę za tydzień 🙂
smacznego 🙂