Drożdżówki z serem – kto ich nie lubi? Większość z nas uwielbia, wiec może upiec je samodzielnie? To proste, sprawdź mój przepis.
Drożdżówki z serem to chyba coś co zna każdy lubiący drożdżowe wypieki. Delikatne w swojej strukturze z pysznym twarożkiem o różnych smakach. Fajne w takich drożdżówkach jest to, że za każdym razem mogą być niby takie same, ale jednak inne: z rodzynkami, waniliowe, śmietankowe, z miksem bakalii… Co tylko do głowy przyjdzie. Przepisu na dobre drożdżówki z serem szukałam długo. Próbowałam, zniechęcałam się, ale szukałam dalej aż w końcu znalazłam i od razu upiekłam. Efekt okazał się więcej niż zadowalający. Oryginalny przepis, znaleziony kiedyś (nawet nie wiem już gdzie) zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków. Nazwałam je potrójnie cytrynowymi, bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. To nadaje im naprawdę niepowtarzalnego zapachu i smaku.
Przepis na cytrynowe drożdżówki z serem
Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- mąka do podsypywania stolnicy
Jak zrobić ciasto drożdżowe na drożdżówki z serem
Na początek przygotuj rozczyn (zaczyn). Drożdże przełóż do miski, dodać do nich około 2 łyżki cukru i rozetrzyj aż do rozpuszczenia. Możesz także drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i pozostawić na kilka minut. Pod wpływem cukru świeże drożdże zawsze stają się płynne.
Mleko podgrzej, aby było dobrze ciepłe, ale nie gorące. Następnie wlej do miski z drożdżami z cukrem, wsyp 3-4 łyżki mąki i wymieszaj. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10-15 minut aż rozczyn zacznie rosnąć.
Do tak przygotowanego zaczynu dolej resztę ciepłego mleka, dodaj skórkę otartą z cytryny, ekstrakt (lub cukier) waniliowy, resztę cukru, roztrzepane jajka i przesianą mąkę. Wszystko razem dobrze zagnieć.
Na koniec wlej stopione masło i dokładnie wyrób ciasto aż będzie sprężyste, gładkie i bez problemu będzie odchodziło od naczynia.
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut.
W tym czasie przygotuj masę serową.
Tutaj możesz przeliczyć składniki na miary, jakich używasz
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Przepis na masę serową do drożdżówek
Składniki:
- ok. 500 g twarogu
- cukier do smaku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
Twaróg zmiel w maszynce do mielenia z drobnym sitkiem. Do zmielonego twarogu dodaj cukier (najlepiej drobny, żeby łatwo się rozpuścił), wbij jajko i dodać skórkę otartą z cytryny. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Uwaga: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, aby nałożone zimne na ciasto drożdżowe nie spowodowało zakalca.
Jak zrobić drożdżówki z serem
Wyrośnięte ciasto drożdżowe zbij dłonią i zagnieć krótko. Podziel na 3 lub 4 części i przełóż każdą kolejno na stolnicę (lub kuchenny blat) lekko podsypaną mąką pszenną. Części, których akurat nie “przerabiasz” pozostaw w misce przykrytej czystą ściereczką.
Ciasto na stolnicy rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra.
Na cieście rozsmaruj odpowiednią część nadzienia serowego.
Ciasto złóż na 3 warstwy, jedna na drugą…
Tak przygotowane ciasto krój na kilkucentymetrowe kawałki. Następnie każdy kawałek skręcaj “na kokardkę”.
Tak przygotowane drożdżówki układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez niecałe pół godziny – do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu wyłóż drożdżówki najlepiej na kratkę do wystudzenia, a w tym czasie przygotuj lukier.
Przepis na cytrynowy lukier do drożdżówek
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
- opcjonalnie skórka z cytryny
Do miseczki lub dużego kubka wlej kilka łyżek soku wyciśniętego z cytryny. Do soku wsyp cukier puder i wymieszaj dokładnie aż stanie się całkowicie gładki i bez grudek. Cukru wsyp tyle, aby otrzymać odpowiednią dla siebie konsystencję lukru. Może on być rzadki i finalnie tworzyć tylko cieniutką szklistą powłokę na drożdżówkach. Może jednak być bardzo gęsty i wyglądać jak warstwa kremu – wszystko zależy od własnych upodobań. Lukier powinien być na tyle gęsty, ale bezproblemowo spływać z łyżki jednolitym strumieniem. Zbyt rzadki spłynie z drożdżówek, a za gęsty ciężko będzie rozprowadzić. Opcjonalnie do lukru możesz dodać trochę skórki drobno otartej z cytryny. Pamiętaj jednak o dokładnym umyciu i sparzeniu cytryny, najlepiej ekologicznej, niewoskowanej.
Jeszcze lekko ciepłe smaruj cytrynowym lukrem.
Proste przepisy na pyszne drożdżówki
Jeśli jesteś fanem wypieków drożdżowych, to sprawdź inne moje przepisy na drożdżówki i ciasta drożdżowe. Drożdżowe bułeczki wyrastające na zimno, w lodówce, są doskonałe na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Można do nich dodać dobry domowy dżem, konfitury lub miód.
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami – doskonałe na śniadanie lub do zabrania ze sobą do pracy. Sprawdzają się idealnie jako zamiennik tradycyjnych kanapek. Pysznie komponują się także jako dodatek do zup.
Wskazówki jak upiec najlepsze ciasto drożdżowe
Jeśli nie czujesz zbyt pewnie i obawiasz się, że nie wyjdzie Ci ciasto drożdżowe, zerknij do wpisu poradnikowego Jak upiec dobre ciasto drożdżowe. Na pewno znajdziesz w nim wiele cennych i sprawdzonych przeze mnie porad, które pozwolą Ci “poczuć” to proste, tak naprawdę, ciasto. Życzę Ci z całego serca powodzenia, a w razie potrzeby po prostu napisz do mnie, chętnie pomogę.
Zabierałam się za nie od kilku dni, ale dzisiaj wreszcie mi się udało je przygotować nie wyszły mi tak piękne jak twoje, ale pyszne były 🙂
widziałam 🙂 nie wiem co Ty chcesz od nich, bo wyglądają bardzo smacznie :*
Taka ciocia – to SKARB. Ale mam u Ciebie Małgosiu zaległości, a tu tyle pyszności. Oj rymnęło mi się… Pozdrawiam Cię ciepło!
Basieńko, ja od kilkunastu tygodni mam wszędzie zaległości bo jakoś dobra za krótka ;)))
Uwiodłaś mnie tymi drożdżówkami…:) Już sobie zapisałam ten przepis, prędzej czy później doczeka się realizacji:)
czekam na wieści czy smakowało 🙂
świetnie wyglądają:) zjadłabym taką:d
musisz upiec 🙂
Pysznie wyglądają 🙂
smakują jeszcze pyszniej :)))
pyszności, na pewno wypróbuję przepis, a kajzerki wyszły wspaniałe 🙂 pozdrawiam
te drożdżówki na pewno będą Ci smakowały 🙂
Piękne drożdżówki 🙂
i smaczne 🙂
no ciocia to teraz masz dopiero pole do popisu 🙂 będziesz piekła i piekła 😉 i kusiła! 🙂
nooooo ;))))))