2,3K
Biała kiełbasa zapiekana z boczkiem, z dodatkiem wina lub piwa to doskonała alternatywa dla banalnej, parzonej białej kiełbasy.
Jeśli biała kiełbasa, to tylko parzona na świeżo. Tylko wtedy jest soczysta i delikatna. Odgrzewana to już nie to samo. Co jednak zrobić, kiedy po świątecznym śniadaniu zostanie nam sparzona i lekko już podeschnięta biała kiełbasa? Można ją wykorzystać do zrobienia pysznej zapiekanki z żurkiem i jajkiem lub zapiec po owinięciu boczkiem. W właśnie na tę drugą opcję będę Was dziś namawiać. Jest to także idealna propozycja na świąteczną kolację.
Pod przepisem znajdziecie także wskazówki jak idealnie sparzyć białą kiełbasę.
Przepis na białą kiełbasę zapiekaną z boczkiem
Składniki:
6 kawałków parzonej białej kiełbasy
cienkie plastry boczku – mniej więcej po 2 na 1 kiełbasę
2 średnie cebule
1-2 nieduże główki czosnku
opcjonalnie: 120 ml półwytrawnego białego wina lub piwa
Jak zrobić białą kiełbasę owiniętą boczkiem i zapiekaną z winem lub piwem – krok po kroku
Białą kiełbasę owinąć szczelnie plastrami boczku.
Formę do zapiekania natłuścić lekko lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Cebulę obrać i i pokroić w cienkie plastry.
Z czosnku zdjąć pierwszą warstwę suchej skórki. Przekroić w połowie.
Na dnie formy ułożyć cebulę i czosnek. Na wierzchu białą kiełbasę owiniętą boczkiem. Końcówki boczku powinny znaleźć się pod spodem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190.
Zapiekać do odpowiedniego (według siebie) zrumienienia się boczku.
W połowie pieczenia (mniej więcej wtedy, kiedy cebula będzie już zeszklona i zacznie się rumienić) opcjonalnie wlać białe wino lub piwo.
Kiełbasę podawać z pieczywem lub sałatkami. Jest pyszna także na zimno.
Wskazówki jak zrobić najlepszą białą kiełbasę zapiekaną z boczkiem
Co zrobić aby parzona biała kiełbasa była soczysta i delikatna?
Najsmaczniejsza jest parzona zawsze na świeżo. Jednak nie zawsze udaje się ją w taki sposób sparzyć, aby nie była sucha i twarda. Co jest sekretem?
Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a biała kiełbasa zawsze będzie pyszna i soczysta:
Surową kiełbasę powinno się parzyć, a nie gotować. Woda powinna tylko delikatnie wrzeć, podobnie jak przy gotowaniu rosołu. Jeśli będzie mocno się gotować, wtedy (co wydaje się logiczne) otrzymamy kiełbasę ugotowaną, a nie sparzoną.
Surowej kiełbasy nie należy przekłuwać – ani przed parzeniem, ani w trakcie parzenia. Jeśli ją przekłujemy, wtedy wypłyną z niej soki, a mięso stanie się twarde i suche.
Wyjmując kiełbasę z wody również należy zwracać uwagę, aby nie wkłuwać w nią widelca, ani też nie przekrawać jej przy układaniu na półmisek.
Odgrzewając parzoną wcześniej kiełbasę wystarczy włożyć do wrzątku i parzyć (tak samo jak surową, na minimalnym ogniu) przez 5 minut. Jeśli nie była przekrojona lub przekłuta, wtedy nikt nie powinien się zorientować, ze jest odgrzewana, a nie parzona na świeżo.
Jak kupić dobrą białą kiełbasę? Na co zwrócić uwagę?
Najlepiej jest kupować białą kiełbasę w postaci surowej. Po niej szybciej widać (i czuć) czy na pewno jest świeża. Dość częstą praktyką jest niestety parzenie surowej kiełbasy, która leży dość długo i sprzedawanie jej jako parzoną. Parzona poleży dłużej i trudniej niż w przypadku surowej stwierdzić czy na pewno jest świeża.
Kupując w sklepie białą kiełbasę zwracajcie uwagę na skład i – mimo wszystko – na cenę. Nie wierzcie w czarodziejskie promocje, że za 7 zł ktoś oferuje 1 kg prawdziwej białej kiełbasy. Żaden handlowiec nie będzie dokładał do tego, co sprzedaje. To nielogiczne, tym bardziej w okresie przedświątecznym, kiedy ludzie i tak kupują duże ilości wędlin. Wystarczy porównać ceny mięsa w skupie, aby zrozumieć, że w takiej taniej kiełbasie tego mięsa za dużo nie ma. A mięso to zaledwie początek kosztów producenta… Nie dajcie się złapać na przedświąteczne promocje, bo to jest czas, kiedy handlowcy chcą zarobić, a nie robić nam prezenty. Najprościej jest czytać składy na opakowaniu. Ja nie wyobrażam sobie, abym coś kupiła bez przeczytania etykiety. To samo polecam Wam ?