1,2K
Zawieruszyło mi się awokado. Zapomniałam o nim po prostu i jak już je odnalazłam, to było bardzo dojrzałe. Skórka momentami prawie czarna. Nie było jednak zepsute, więc postanowiłam szybko coś z niego zrobić. Padło na szybki dip, idealny na przykład do kruchych piwnych paluchów. Ten dip podobny jest do guacamole, jednak to nie do końca to samo ? Ten dip przygotujecie w kilka minut, zniknie pewnie tak samo szybko ?
Jak zrobić dip z awokado i chilli a’la guacamole?
Składniki:
1 mocno dojrzałe awokado
1 papryczka chilli
1 łyżka soku z limonki
sól do smaku
3 średnie ząbki czosnku
Awokado przekroić, wyjąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem, dodając jednocześnie sok z limonki i sól. Papryczkę posiekać drobno (dla lubiących naprawdę ostre smaki: można z pesteczkami), czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać z rozgniecionym awokado.
Podawać z kruchymi paluchami, czipsami, nachos i z czym jeszcze do głowy przyjdzie ?