Papryka faszerowana serem feta – nie musisz jej kupować, bo zrobisz ją szybko i prosto w domu.
Papryka faszerowana serem feta, z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Czasem kupuję podobne papryczki w sklepach, środku mają twarożek, są pachnące czosnkiem i ziołami. Uwielbiam je tak, że postanowiłam sama je przygotować w domu. Okazało się to dość proste i szybkie, a efekt smakował wszystkim domownikom. Ta pierwsza, przedstawiona poniżej kombinacja smaków, to dopiero początek. Ponieważ wyszły pysznie i w sumie szybko, mam w planie pokombinować z serem i ziołami, a także zmienić nieco zalewę, która w tym przypadku składa się z oliwy i ziół prowansalskich. Bez wątpienia gotowych papryczek kupować już raczej nie zamierzam, wolę własnoręcznie przygotowane.
Papryka faszerowana serem feta – przepis
Składniki:
- 2 długie słodkie papryki
- 2 opakowania sera feta
- grubo mielony pieprz
- 6 większych ząbków czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek lub ewentualnie olej
Jak zrobić paprykę faszerowaną serem feta
- Z papryk delikatnie wytnij ogonek z gniazdem nasiennym, wypłucz z resztek pestek.
- Zalej wrzątkiem w garnuszku i odstaw na kilka minut.
- Po tym czasie odcedź je, przestudź i osusz.
- Ser feta rozetrzyj z grubym świeżo zmielonym pieprzem, powinno być pikantnie. Nałóż go wąską łyżeczką do papryk, delikatnie upychając, żeby ser dobrze je wypełnił.
- Nafaszerowane papryki układaj w słoiku, dołóż czosnek pokrojony na grubsze plastry lub ćwiartki, posyp ziołami prowansalskimi.
- Następnie wszystko zalej podgrzaną dość mocno oliwą (lub olejem) do całkowitego pokrycia papryki.
- Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
- Pamiętaj, że oliwa trzymana w lodówce zmienia konsystencję, wygląda jakby skrystalizowała się. Wystarczy wyjąć jednak ja odpowiednio wcześniej, a kiedy ogrzeje się, to wróci do pierwotnego stanu.
Do takiego faszerowania można użyć również mniejszych papryczek, które w wielu sklepach sprzedawane są w różnokolorowych zestawach. Ja planuję wypróbować ten sposób na ostrych papryczkach chili. Jest to fajna przekąska lub dodatek do śniadań lub kolacji.
Po zjedzeniu papryczek, pozostałą oliwę można wykorzystać ponownie lub do przyprawienia sałatek. Smacznego!
witam jak dlugo może taka papryczka stać zrobiona ??
u nas znika w ciągu kilku dni 🙂 myślę jednak, że spokojnie może postać do 10 dni od przygotowania, tyle, że koniecznie w lodówce 🙂
uwielbiam!! to jest pyszne!!! Zdjęcia jak zawsze doskonale oddajace i smak i zapach:)
dziękuję 🙂
Jaka pyszna papryka 🙂
bardzo pyszna 🙂
Ja też do tej pory tylko kupowałam i uwielbiam! A to okazuje się nie jest trudne, spróbuję na pewno 🙂
i wychodzi znacznie taniej 🙂 możesz za zaoszczędzone pieniądze kupić smakołyk Andrzejowi 😉
Coś pysznego ! Domowe zawsze smakuje lepiej.
też tak myślę 🙂
Nigdy nie jadłam takich pyszności. Chętnie jednak spróbuję , bo wszystkie składniki bardzo lubię więc nie ma co zwlekać :))
daj znać czy smakowało 🙂
Świetny pomysł na pyszne papryczki. Kupuję Twój patent 🙂
smacznego, Krysiu 🙂 liczę, że zmodyfikujesz ten przepis 🙂
to musi byc cudownie pyszne!
i jest 🙂
O kurcze! Lubię fetę, lubię paprykę, jak tylko dojdę do siebie to będę próbować :))
próbuj próbuj 🙂
Bardzo lubię, ale nigdy nie robiłam sama takich papryczek. Muszę spróbować, bo wyglądają apetycznie 🙂
są proste do przygotowania, polecam 🙂
Nigdy nie jadłam takiej domowej papryki, ale to zdecydowanie przepis wart zrealizowania w przyszłym sezonie paprykowym. 😉
przed sezonem też można zrobić 🙂
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
dziękuję 🙂
jadłam ostatnio taką roboty znajomego, coś pysznego!
domowe zdecydowanie nie ustępują tym kupowanym za duże pieniądze 🙂
nie