Papryka faszerowana serem feta – nie musisz jej kupować, bo zrobisz ją szybko i prosto w domu.
Papryka faszerowana serem feta, z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Czasem kupuję podobne papryczki w sklepach, środku mają twarożek, są pachnące czosnkiem i ziołami. Uwielbiam je tak, że postanowiłam sama je przygotować w domu. Okazało się to dość proste i szybkie, a efekt smakował wszystkim domownikom. Ta pierwsza, przedstawiona poniżej kombinacja smaków, to dopiero początek. Ponieważ wyszły pysznie i w sumie szybko, mam w planie pokombinować z serem i ziołami, a także zmienić nieco zalewę, która w tym przypadku składa się z oliwy i ziół prowansalskich. Bez wątpienia gotowych papryczek kupować już raczej nie zamierzam, wolę własnoręcznie przygotowane.
![Papryka faszerowana serem fera z czosnkiem i ziołami prowansalskimi Przepis na antipasti, papryka faszerowana serem feta](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2015/01/111-7-868x1024.jpg)
Papryka faszerowana serem feta – przepis
Składniki:
- 2 długie słodkie papryki
- 2 opakowania sera feta
- grubo mielony pieprz
- 6 większych ząbków czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek lub ewentualnie olej
Jak zrobić paprykę faszerowaną serem feta
- Z papryk delikatnie wytnij ogonek z gniazdem nasiennym, wypłucz z resztek pestek.
- Zalej wrzątkiem w garnuszku i odstaw na kilka minut.
- Po tym czasie odcedź je, przestudź i osusz.
- Ser feta rozetrzyj z grubym świeżo zmielonym pieprzem, powinno być pikantnie. Nałóż go wąską łyżeczką do papryk, delikatnie upychając, żeby ser dobrze je wypełnił.
- Nafaszerowane papryki układaj w słoiku, dołóż czosnek pokrojony na grubsze plastry lub ćwiartki, posyp ziołami prowansalskimi.
- Następnie wszystko zalej podgrzaną dość mocno oliwą (lub olejem) do całkowitego pokrycia papryki.
- Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
- Pamiętaj, że oliwa trzymana w lodówce zmienia konsystencję, wygląda jakby skrystalizowała się. Wystarczy wyjąć jednak ja odpowiednio wcześniej, a kiedy ogrzeje się, to wróci do pierwotnego stanu.
![Papryka faszerowana serem fera z czosnkiem i ziołami prowansalskimi Jak zrobić antipasti, papryka faszerowana serem feta](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2015/01/112-7-1024x850.jpg)
Do takiego faszerowania można użyć również mniejszych papryczek, które w wielu sklepach sprzedawane są w różnokolorowych zestawach. Ja planuję wypróbować ten sposób na ostrych papryczkach chili. Jest to fajna przekąska lub dodatek do śniadań lub kolacji.
![Papryka faszerowana serem fera z czosnkiem i ziołami prowansalskimi papryka faszerowana serem feta, przepis na antipasti](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2015/01/113-9-1024x682.jpg)
Po zjedzeniu papryczek, pozostałą oliwę można wykorzystać ponownie lub do przyprawienia sałatek. Smacznego!
witam jak dlugo może taka papryczka stać zrobiona ??
u nas znika w ciągu kilku dni 🙂 myślę jednak, że spokojnie może postać do 10 dni od przygotowania, tyle, że koniecznie w lodówce 🙂
uwielbiam!! to jest pyszne!!! Zdjęcia jak zawsze doskonale oddajace i smak i zapach:)
dziękuję 🙂
Jaka pyszna papryka 🙂
bardzo pyszna 🙂
Ja też do tej pory tylko kupowałam i uwielbiam! A to okazuje się nie jest trudne, spróbuję na pewno 🙂
i wychodzi znacznie taniej 🙂 możesz za zaoszczędzone pieniądze kupić smakołyk Andrzejowi 😉
Coś pysznego ! Domowe zawsze smakuje lepiej.
też tak myślę 🙂
Nigdy nie jadłam takich pyszności. Chętnie jednak spróbuję , bo wszystkie składniki bardzo lubię więc nie ma co zwlekać :))
daj znać czy smakowało 🙂
Świetny pomysł na pyszne papryczki. Kupuję Twój patent 🙂
smacznego, Krysiu 🙂 liczę, że zmodyfikujesz ten przepis 🙂
to musi byc cudownie pyszne!
i jest 🙂
O kurcze! Lubię fetę, lubię paprykę, jak tylko dojdę do siebie to będę próbować :))
próbuj próbuj 🙂
Bardzo lubię, ale nigdy nie robiłam sama takich papryczek. Muszę spróbować, bo wyglądają apetycznie 🙂
są proste do przygotowania, polecam 🙂
Nigdy nie jadłam takiej domowej papryki, ale to zdecydowanie przepis wart zrealizowania w przyszłym sezonie paprykowym. 😉
przed sezonem też można zrobić 🙂
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
dziękuję 🙂
jadłam ostatnio taką roboty znajomego, coś pysznego!
domowe zdecydowanie nie ustępują tym kupowanym za duże pieniądze 🙂
nie