DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
Porady

Cebula – warzywo nie tylko do płaczu

by Małgorzata Kijowska 26 stycznia 2019
Napisane przez Małgorzata Kijowska 26 stycznia 2019

Wartości odżywcze i zastosowanie cebuli

Wartości odżywcze cebuli i jej zastosowanie są ogromne. Smak i zapach cebula ma nieprzeciętne. Można ją kochać lub nienawidzić, ale jedno jest pewne: to tanie warzywo dające wiele możliwości kulinarnych i zdrowotnych. Cebula – coś oczywistego,  niemal podstawowego w kuchni. Nie tylko zresztą w kuchni, bo zastosowań ma wiele. Kto z nas nie pił syropu podczas choroby? Kto z nas nie płakał podczas jej obierania czy krojenia? Ale czy wiemy coś więcej na jej temat?

właściwości i zastosowanie cebuli

Wartości odżywcze i zastosowanie cebuli

Trochę teorii na temat cebuli

Cebula (czyli Allium cepa L.) należy do rodziny amarylkowatych – prawidłowo powinna być nazywana czosnkiem cebulą, bo należy do rodzaju czosnków. Dziko już chyba nie występuje, ale za to jest uprawiana od bardzo dawna na całym świecie. Uważa się, że pochodzi ze środkowej Azji.

Ciekawostki

W Palestynie odnaleziono rysunki pochodzące najprawdopodobniej sprzed 5000 lat sprzed naszej ery, na których była cebula. Naukowcy nie mają pewności, jednak na podstawie warunków uprawy i przechowywania, szacuje się, że mogła być już wtedy uprawiana, a nie zbierana jako dzika roślina.

Jest już jednak pewność, że w starożytnym Egipcie była uprawiana 3200 lat przed naszą erą. Świadczą o tym malowidła na płaskorzeźbach i odszyfrowane teksty na grobowcach, które sugerują, że cebula była popularnym warzywem. Resztki cebuli znajdowane były pomiędzy zwojami bandaży, którymi owijano mumie, a także w oczodołach mumii.

Starożytni Rzymianie cenili cebulę i uprawiali ją w swoich ogródkach.

Indianie uprawiali cebulę, a także zbierali jej dziko rosnące odmiany. Jednak trafiła ona także wraz z europejskimi osadnikami w połowie XVII wieku, którzy chętnie ją uprawiali, którzy nie wiedzieli, że Indianom jest już znana od dawna.

Kiedyś była podstawowym produktem spożywczym na każdym statku Ceniono ją za zawartość witaminy C i jej skuteczność, chroniącą przed szkorbutem.

Wartości odżywcze i zastosowanie cebuli: w jaki sposób cebula wpływa na nasz organizm

Cebula ma sporo właściwości leczniczych, dlatego też często po nią sięgamy, kiedy coś nam dolega.
Działa bakteriobójczo i moczopędnie, więc pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Stosujemy ją przy takich dolegliwościach jak:

  • przeziębienie, męczący kaszel (pamiętacie z dzieciństwa syrop z cebuli? najlepiej posiekaną cebulę    zalać miodem, który wspomaga działanie wykrztuśnie);
  • artretyzm, reumatyzm, białkomocz, mocznica – działa moczopędnie, a więc wspomaga wydalanie      nadmiaru wody z organizmu;
  • hemoroidy, nieżyt jelit (pity świeży sok z cebuli łagodzi dolegliwości);
  • trudno gojące się rany (okłady z ugotowanej czy upieczonej cebuli wspomagają gojenie), cellulit i blizny;
  • osłabienie organizmu ( zawiera witaminy i mikroelementy – witaminę C, prowitaminę A, witaminy      B1, B2 PP oraz fitoncydy);
  • swędzenie i ból po ukąszeniach owadów (wystarczy przykładać plastry surowej cebuli);
  • pasożyty takie jak np. owsiki (zjadana cebula działa na nie niszcząco);
  • podobno jest skuteczna na kaca;
  • jedzona na surowo reguluje poziom cholesterolu;
  • duża zawartość potasu obniża ciśnienie krwi;
  • pobudza apetyt stymulując wydzielanie soków trawiennych;
  • wzmacnia serce;
  • zmniejsza ilość cukru we krwi;

Na pewno nie są to wszystkie możliwe zastosowania cebuli, wystarczy sięgnąć do wiedzy tzw. medycyny naturalnej, aby znaleźć ich jeszcze więcej.

Kto powinien unikać cebuli w diecie?

Mimo swoich dobroczynnych właściwości, nie każdy powinien ją jeść. Powinny jej unikać osoby z poważnymi schorzeniami nerek, wątroby, jelit, przy problemach ze zgagą, a także przy niewydolności serca.

Zastosowanie cebuli w kuchni

  • dodawana do duszonych mięs idealnie z nimi harmonizuje;
  • poprawia smak sałatek, sals, sosów;
  • jest składnikiem marynat warzywnych i mięsnych;
  • pokrojona w plastry i uduszona z niewielką ilością kiełbasy jest prostą i smaczna potrawą;
  • z rybami, a zwłaszcza ze śledziami, tworzy pyszne dania,
  • suche łupinki od cebuli są świetnym barwnikiem do jajek.


Odmiany cebuli

Cebula żółta, zwana też brązową – jest chyba najpopularniejsza w naszym kraju. Ma zdecydowany ostry smak i aromat, ale po sparzeniu lub uduszeniu nabiera lekkiej słodyczy. Jest uniwersalna, więc można ją stosować do wszystkich dań.
Cebula cukrowa – bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa. Najlepiej sprawdza się na surowo.
Cebula biała, nazywana też czosnkową z racji swojego delikatnie czosnkowego aromatu – idealna do sałatek, sals, delikatnych sosów, tatara. Jest łagodna i delikatna, jej biały kolor pięknie komponuje się w sałatkach i surówkach.
Cebula czerwona, o delikatnie fioletowym kolorze – delikatna w smaku i aromacie, nadaje się do sałatek, sals, dekorowania potraw.
Dymka – nieduża podłużna cebulka, sprzedawana wraz ze szczypiorem. Najlepsza na surowo do sałatek, surówek, idealnie smakuje z pomidorem. Nie powinno się jej smażyć, gdyż może zgorzknieć. Lepiej ją dusić. Dymka po lekkim obgotowaniu nadaje się do marynowania.
Szalotka – do dań duszonych, sosów, wspaniale komponuje się w sosach na bazie wina. Należy ją dusić, gdyż smażenie wywołuje w niej goryczkę. We Francji jest bardzo popularna.

Jak obrać i pokroić cebulę, a nie zalać się łzami?

Sposobów na “bezłzowe” krojenie cebuli jest dość sporo. Obawiam się jednak, że nie są aż tak skuteczne, jakbyśmy tego oczekiwali. Podejrzewam, że zależy to od wrażliwości naszego organizmu na olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za ten dyskomfort. Cebula ma jednak działanie bakteriobójcze i jest naturalnym antybiotykiem zatem olejki eteryczne zawarte w niej, mogą okazać się naturalnym wspomaganiem np. leczenia zapalenia spojówek czy przeziębienia. Jeśli jednak mimo wszystko nie chcemy zalewać się łzami, warto wypróbować jeden z poniższych sposobów:

  • Przed obieraniem i krojeniem schowaj cebulę na godzinę do lodówki lub na kilka-kilkanaście minut do zamrażarki – intensywnie schłodzona nie będzie wydzielać olejków eterycznych w aż tak dużej ilości.
  • Dobrze jest kroić cebulę blisko otwartego okna – powiew powietrza rozproszy olejki eteryczne.
  • Podczas krojenia trzymać w zębach zapałkę – oczywiście bez zapalania i łebkiem z siarką na zewnątrz.
  • Podobno skuteczne bywa też krojenie cebuli w goglach narciarskich. Nie sprawdzałam, ale biorąc pod uwagę fakt, że jest to sposób często polecany, warto samemu sprawdzić czy skuteczny.
  • Krojenie cebuli możliwie jak najostrzejszym nożem w możliwie jak najkrótszym czasie. Ostry nóż kroi, a nie miażdży cebuli, czym ogranicza uwalnianie olejków eterycznych.
  • Jeden stuprocentowo skuteczny sposób – poprosić kogoś, aby pokroił cebulę za nas 😊

UWAGA

Istotną cechą cebuli jest to, że niczym odkurzacz zbiera wszelkie bakterie z otoczenia. Dlatego tak ważne jest to, aby zużywać ją do końca, nie odkładać na później. Odłożona (nawet do lodówki) na jakiś czas może stać się prawdziwą bombą bakteryjną i narobić wielu kłopotów po zjedzeniu. I nie ma tutaj znaczenia, czy taką zleżałą cebulę pokroimy do sałatki, czy też usmażymy. Zatem za każdym razem, kiedy będziecie chcieli schować “na później” niewykorzystaną połówkę cebuli, wyobraźcie sobie, że to gąbka zanurzana w wiadrze z brudną wodą. Czy zjedlibyście brudną gąbkę?…

Cebula w kuchni ma szerokie zastosowanie od potraw, gdzie stanowi dodatek do takich, gdzie jest głównym składnikiem. Ja szczególnie polecam cebularze i zupę cebulową.

dania z cebuli, co zrobić z cebuli
cebula
3 komentarze
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Wesołych Świąt!
następny wpis
Pikantna zupa z kapusty pak choi z kuleczkami mięsnymi i ryżem

Podobne wpisy

Pij mleko, będziesz zdrowy – czy na pewno?

8 czerwca 2020

Domowy ocet jabłkowy – przepis, właściwości i zastosowanie

19 maja 2020

Wędzenie – smaczny sposób na przedłużenie trwałości mięsa,...

16 maja 2020

Kiełki – bomby witaminowe cały rok

14 marca 2020

Szybkowar – jakie ma zalety? Jak wybrać?

27 lutego 2020

Włos ma głos – rozmowa z trychologiem Kamilą...

10 lutego 2020

Zlewozmywak kuchenny – jaki wybrać i na co...

16 lipca 2019

Jadalne prezenty na święta i nie tylko

17 kwietnia 2019

Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej –...

6 września 2018

Kawa kawie nierówna

30 lipca 2018

Skuteczna dieta – jak odchudzać się zdrowo?

10 lipca 2018

Perfekcyjna pani domu? Ty także możesz nią być

9 kwietnia 2018

3 komentarze

Po prostu MAMA 10 marca 2020 - 11:12

Z ciekawostek- ludy Barbaricum też bardzo ceniły to warzywo 😉

Odpowiedź
Justyna Borucka 9 marca 2020 - 15:11

Dziękuję Ci Małgosiu za to bogactwo wiedzy o cebuli. Niby to wszystko wiemy, ale warto sobie co jakiś czas tę wiedzę usystematyzować 🙂 często korzystam z ostatniej rady dotyczącej krojenia cebuli – kiedy tylko Mąż jest w domu, on to robi 😀

Odpowiedź
Cztery Fajery - blog kulinarny 9 marca 2020 - 10:57

Bardzo przydatny artykuł, już choćby z tego względu, że cebulę traktujemy jako składnik wielu potraw, a nie zastanawiamy się nad jej właściwościami.

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przepisy na dania i przekąski na imprezę

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od po Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od początku do końca. Biorąc pod uwagę mój artystyczny antytalent wyszło chyba całkiem nieźle, jak sądźcie?? 😉😁😎
__________________________
#logo #nowelogo #nowe #brand #samazrobiłam #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #nowość #nowosc
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne podejście do sfotografowania ich 🤭🙃😱😁 Są tak kruche, pyszne i pachnące, że trudno powstrzymać się od ich podjadania 😁 Tym razem się uda! Wpadną na blog lada dzień, obiecuję 🤩
__________________________
#ciasteczka #ciastka #zlawendą #lawendowe #krucheciastka #krucheciasteczka #krucheciasto  #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking
Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym domu 🤩 Do mięty mam wyjątkową słabość od zawsze 😁
__________________________
#mięta #mieta #świeżamięta #swiezamieta #herbatamiętowa #uwielbiam #dzbanek #niedziela #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cuk Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cukrem, z kruchego ciasta z dodatkiem serka śmietankowego 🤩 są pyszne ale trzeba ich upiec większą ilość...ciekawe dlaczego 😎
_____________________________
#ciastka #ciasteczka #kruche #krucheciasteczka #krucheciastka #tojestpyszne #daylicooking #blogkulinarny #skwierzyna
Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny w Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny wybór, przynajmniej dla mnie 😁 A może na śniadanie wytrawne, a do kawy słodkie? 😊 Kochani, obyśmy w życiu mieli tylko takie dylematy. Udanego dnia 🥰🌞🤩😘
__________________________
#gofry #gofrownica #śniadanie #sniadanie #dziendobry #dzieńdobry #wtorek #daylicooking #tojestpyszne #breville #blogkulinarny #blogerkakulinarna #deser
Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Cz Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Czy moze byc cos przyjemniejszego jak świeże gorące pieczywo do poniedziałkowego śniadania? 😊 Dobrego dnia, kochani 🥰
__________________________
#bulki #buleczki #sniadanie #poniedzialek #tobedziedobrydzien #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #smacznego
Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie dzisiaj prosty zestaw: z twarożkiem i domowym dżemem pomarańczowo-dyniowym. Jestem chyba uzależniona od tego dżemu 😱😁🤔👍🤩
Lubicie naleśniki? Z czym najchętniej je robicie??
__________________________
#nalesniki #naleśniki #patelnia #patelniadonaleśników #deser #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #tojestpyszne #homemade #niedziela #niedzielnepopołudnie
Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wsz Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wszystko u Was dobrze  i nastroje dopisują. W mojej kuchni dzisiaj wielkie gotowanie. Na pierwszy ogień poszły klopsiki wołowe w sosie porowo-paprykowym. Będzie pysznie i pachnąco 🤩 A jakie zapachy dzisiaj u Was??
__________________________
#sobota #gotowanie #wolowina #wołowina #obiad #daylicooking #klopsy #klopsiki #pysznie #milejsoboty #dobregoweekendu
Szykuje się pyszny obiad, czyli kurczak z dynią Szykuje się pyszny obiad, czyli kurczak z dynią na ostro 🤩 Z wolnowaru oczywiście, to już jest uzależnienie chyba 😱😁😍 
____________________________
#dynia #kurczak #wolnowar #crockpot #pysznie #obiad #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #środa #sroda #slowcooking #slowcooker #slowlife
Zobacz więcej... Obserwuj

Dołącz

Facebook

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Zupa z soczewicy z wołowiną

  • Domowy likier mleczno-kawowy w dwóch wersjach

  • Drink z arbuza i jeżyn, z rumem i w wersji bez alkoholu

  • Rozgrzewająca herbata pomarańczowa z anyżem, cynamonem i goździkami

  • Dyniowa latte – Pumpkin Spice Latte

  • Faworki karnawałowe, czyli chrust

  • Labneh serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką i bazyliową oliwą

  • Kotleciki z soczewicy i warzyw

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam sięPolityka prywatności