Przepis na zupę z kapusty pak choi
Kapusty pak choi pokroić w paseczki. Papryczki chilli posiekać drobno. Szalotki i czosnek pokroić w w niezbyt drobną kostkę. Marchewki obrać, pokroić w “zapałki”.
Zmielone mięso przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać 4-5 łyżek zimnej wody i całość dobrze wyrobić. Z mięsa formować nieduże kuleczki.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić szalotkę, czosnek i chilli, poddusić mieszając, aż się zeszklą. Dodać marchewkę, mieszając podsmażyć przez około pół minuty.
Ryż przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć. Wsypać do garnka i mieszając zeszklić.
Wlać wodę – około 1200- 1500 ml w zależności od tego jak gęste lubimy zupy. Dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować przez około 2-3 minuty na niedużym ogniu. Do wrzącej zupy włożyć mięsne kuleczki i kapustę. Całość gotować do miękkości mięsa i ryżu. Przyprawić ostatecznie solą do smaku.
Jeśli lubisz kapustę pak choi, to spróbuj także innych dań: