Koreczki
Koreczki były bardzo popularne kiedyś, jednak teraz powoli wracają do łask. Kiedyś było to spowodowane zapewne mizernym zaopatrzeniem sklepów. Teraz mamy pod dostatkiem produktów, z których możemy tworzyć koreczki. Od najwymyślniejszych po najprostsze. Ja dzisiaj skupiłam się na prostocie i podkreśleniu głównego składnika, czyli salami.
oliwki – użyłam nadziewanych papryką
Ser pokroić w większą kostkę. Powinna być mniej więcej wielkości 1/4 plasterka salami. Na wykałaczkę nadziewać ser, następnie złożone na 4 części plastry salami, ogórek, oliwkę, kapary i pomidorki – w dowolnych kombinacjach.
Panierowane tostowe roladki
Jest to sposób na podanie pozornie banalnych tostów w niebanalny sposób. To także okazja do wykorzystania nadwyżki tostowego pieczywa. Takie roladki zasmakują każdemu, zwłaszcza jeśli komponując je zadbamy o składniki o wyrazistym smaku.
Kromki tostowego chleba rozwałkować wałkiem jak najcieniej. Na chlebie układać plasterki sera i salami. Zwijać ciasto w rulonik, a następnie panierować w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Podawać na gorąco lub na zimno z ulubionymi dipami.
*Czy wiesz, że…
Salami Sokołów w obsypce zostało bardzo wysoko ocenione przez konsumentów. Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) przeprowadził konsumencki test jakości, w którym salami Sokołów zajęło pierwsze miejsce w opinii klientów, zdobywając bardzo dobre noty praktycznie w każdej kategorii. Badanie obejmowało: smak, świeżość, jakość składników, brak chemicznych ulepszaczy smaku oraz szeroki wybór rodzajów salami. Klienci zwracali także uwagę na cenę oraz to, czy byliby skłonni polecić ten produkt najbliższym. Salami Sokołów zajęło pierwsze miejsce także w kategorii “Stosunek jakości do ceny”.
Wybierając jakiekolwiek produkty warto kierować się jakością sprawdzoną także przez innych. Wtedy mamy pewność, że finalne danie będzie naprawdę pyszne.