Szybkowar – jakie ma zalety? Jak wybrać?
poprzedni wpis
Szybkowar to urządzenie, które wzbudza zainteresowanie coraz większej liczby miłośników domowego gotowania. Jest to idealny sprzęt, który pozwala w szybkim tempie przyrządzić ulubioną potrawę. Aby szybkowar długo pracował wydajnie, warto kierować się podczas zakupu odpowiednimi parametrami technicznymi.
Na pierwszy rzut oka szybkowar w niczym nie różni się od tradycyjnych garnków. Faktycznie jego budowa przypomina garnek, jednakże posiada inne funkcje. Jego konstrukcja jest wyjątkowo szczelna, a pokrywka ma na wyposażeniu uszczelki. Dzięki temu podczas gotowania w naczyniu wytwarza się bardzo wysokie ciśnienie, co w ostateczności wpływa na czas przyrządzania potraw. Garnek szybkowar to urządzenie, w którym temperatura może dochodzić do 120 stopni Celsjusza. Dodatkową zaletą jest zachowanie optymalnej wilgotności dania. Nie istnieje także ryzyko przypalenia.
Na rynku dostępnych jest wiele modeli szybkowarów. Nie da się ukryć, że jest w czym wybierać. Aby wybór był trafny, należy bliżej przyjrzeć się podstawowym parametrom technicznym, w tym:
Najtańsze szybkowary można dostać już za około 300 złotych. Te wykonane z lepszej jakości materiałów lub wyposażone w dodatkowe funkcje są odpowiednio droższe. Za najlepsze zapłacimy ok. 600 złotych.
*Materiał zewnętrzny