5,5K
Niektórzy nazywają tę sałatkę carpaccio, bo danie, które kiedyś było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam…
W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami i miksem sałat. Proste danie, ale efektowne i przede wszystkim sycące. Na pewno najecie się taką sałatką ?
Składniki na 1 porcję:
miks ulubionych sałat – spora garść
1 średniej wielkości burak
1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
50-70 g sera feta
sos (ilość przybliżona):
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
szczypta grubo mielonego pieprzu
Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę.
Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą.