5,7K
W moim rodzinnym domu codziennie gotowało się zupy. Mama nie pracowała, więc miała czas (i chęci) gotować dwa dania. Bardzo lubiliśmy zupy i często dojadaliśmy je na kolację 🙂
Jedną z moich ulubionych była kartoflanka czyli zupa z ziemniaków. Do dziś ją lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa.
Składniki:
około pół kilograma kości wędzonych,
4-5 marchewek,
3 pietruszki,
pół średniego selera,
średni por,
2 małe cebulki,
1-2 ząbki czosnku,
1-2 ząbki czosnku,
9-10 średnich ziemniaków,
2-3 listki laurowe,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
świeżo mielona gałka muszkatołowa,
pieprz i sól do smaku,
2-3 łyżki oleju.
Kości zalać zimną wodą, ugotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Kości wyjąć do przestudzenia, przyprawy wyłowić. Powstały wywar posolić, ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w krążki, cebulę w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju w kolejności: cebula, por, reszta warzyw. 2/3 tych warzyw wrzucić do wywaru z ziemniakami i całość zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałą 1/3 warzyw z patelni przeciśnięty przez praskę czosnek, całość zagotować i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą.
Można podawać z drobnymi grzankami z pszennego pieczywa. Bez nich też jednak smakuje 🙂
Smacznego!
robię podobnie 🙂 tyle że dodaję kiełbaskę w kawałeczkach
to już wtedy wersja full wypas ;)))
To także moja ulubiona zupa 😀
Zawsze miałam słabość to kartofli 😀
Nie ma to jak włożyć jeszcze kiełbasę zwyczajną po prostu palce lizać 🙂
zwyczajna zupa niezwyczajna 🙂
Najlepsza na świecie oprócz ogórkowej! Szkoda tylko ze nie umie jej zrobić. Może z Twoim przepisem w koncu mi wyjdzie, bo kartoflanka u mnie leży:/
kartoflanka jest zupą dla tych co lubią ziemniaki 🙂 spróbuj ją ugotować choćby na rosołku lub kawałku mięsa i dodać na przykład kiełbasę pokrojoną w kostkę – też będzie pysznie 🙂
masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))
dziękuję za komplement i zaproszenie 🙂
już tam jestem 🙂
mmmm pycha uwielbiam;)
ja też uwielbiam 🙂
I u mnie często ta zupa na stole gości, jest sycąca i treściwa a przy tym pyszna 🙂
dobra kartoflanka nie jest zła 🙂
http://glammadame1990.blogspot.com/2013/02/rozdanie.html jeżeli masz ochotę serdecznie zapraszam na rozdanie 😉
dziękuję za zaproszenie 🙂
bardzo lubię 🙂
Tylko ja jeszcze pod koniec gotowania wkładam kiełbasę, to znaczy tyle ile będzie osób jadło. Najlepsza jest polska ale może być każda inna.
I zabielam smietaną
i ja zabielam śmietaną 😉 i robię na kurczaku :))))
pozdrowionka
na kurczaku gotowałam już, ale nie zabielałam, więc pora posmakować 🙂
Ja bardzo lubię do tej pory, z tym że moja mama zawsze gotowała wersje "odchudzone" nie na mięsie 🙂
kartoflanka to jedna z zup dających wielkie pole do popisu 🙂 można ją gotować na wiele sposobów 🙂
Pyszna, pożywka zupka! Idealna na zimę:)
w sam raz na obiad po zimowym spacerze 🙂
wyobrażam sobie ten aromat 😉
cudny aromat i cudny smak 🙂
Pysznie jak to możliwe ze nie jadłam tej zupy:)Na pewno ugotuje przy najbliższej okazji uwielbiam wędzonkę:)
nie wierzę, że nie jadłaś nigdy tej zupy 🙂
to teraz pora na Ciebie 🙂 będę wypatrywać Twojej kartoflanki 🙂
Ja już nie pamiętam, kiedy ją jedliśmy, musimy przyrządzić, ale smaku narobiłaś 😉
Uwielbiam tą zupę. Dobra też na jest na wędzonym kurczaku. Zerknij na moją kartoflankę -> http://ziemniaczek.blogspot.com/2012/02/kartoflanka.html
kartoflanka nie jedno ma imię 😉