2,K
Rzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki – takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest “wspomóc” go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek.
Składniki:
świeży surowy schab
surowy wędzony boczek
świeże śliwki
sól, pieprz, majeranek
cebula
czosnek
tłuszcz do obsmażenia
słodka śmietana do doprawienia sosu
Boczek pokroić w średniej grubości plastry – nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu.
Śliwki umyć i wypestkować.
Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę.
Do kieszonki włożyć plaster boczku i polówki śliwek. W moich zmieściły się dwie połówki 🙂
Tak nadziane kotlety oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i obsmażyć obtoczone w mące kotlety.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i posiekać.
Do obsmażonych kotletów dodać cebulę i czosnek – wszystko razem udusić do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i doprawić sos. Ja nie dodawałam już mąki, lecz użyłam odrobiny słodkiej śmietanki, którą zagotowałam z wytworzonym podczas duszenia sosem.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Takie kieszonki podałam dziś ze zwyczajną kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko oraz z zasmażoną kapusta kiszoną. Pokrojone w cząstki świeże śliwki idealnie pasowały do tego zestawu.
mięko, to coś co facetom smakuje najbardziej! ta potrawa jest świetna, polecam! na prawdę smaczna, poczek użyłem od henryka kani, bardzo dobry!
Podane jak w restauracji 😀 Uwielbiam takie eksperymenty 😀
uuu mięso ze śliwkami lubię
obłędne! 🙂
aj aj aj chyba Cię uduszę 🙂 już po 18.00, ale jak zobaczyłam ten schab to mi w brzuszku zaburczało 🙂 no pychotka 🙂
mniam ale mi zaburczało w brzuchu, o masakra jaki hałas 😉
wpadniesz, to Ci takie zrobię 😉
Wspaniale wygląda. Lubię połączenie mięska z owocami.
ja też, to się wspaniale uzupełnia 🙂
Cudnie podane:-)
Ale pięknie podany obiadek, aż ślinka cieknie:)
oo jacie, jacie jakie smakołyki :p wpadam do Ciebie na obiad!
no to czekam 😉
Mniam mniam pychotka.To ja się wpraszam.Monika Szlązak
Moniko, zapraszam na obiadek 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Ale wspaniałe kieszenie i to do tego pełne 🙂 oj mimo, że przed chwilą zjadłam kolację ślinka mi cieknie 🙂
czuje wielka gule w gardle gdy na to patrze! przepysznie wyglada!
znowu pyszny pomysł na obiadek:)
Pysznie nadziane, takie dania lubię 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
ja też takie lubię 🙂
Taki schab to ja mogłabym jeść! 🙂
MMM! 🙂 Wyglądają bajecznie 🙂