4,2K
To ciasto robiłam jakiś miesiąc temu. Zrobiłam zdjęcia i zapomniałam o nim 🙂 Dziś szukając w komputerze czegoś zupełnie innego, trafiłam na nie. Szkoda byłoby zapomnieć o czymś tak pysznym 🙂 Przepis znalazłam tam >KLIK< Powiem Wam tylko, że ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Dobrze, ze udało się zrobić zdjęcie jednego z ostatnich kawałków 🙂
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.
Krem kajmakowo-bezowy:
180 g miękkiego masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bezów
Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać.
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki
2,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.
Do dekoracji:
50 g gorzkiej czekolady
Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem – masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą.
Ciasto jest niesamowicie pyszne 🙂 Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów 🙂
Smacznego!
ja zrobiłam ale masa kajmakowo-bezowa się rozlewała … zbyt miękka 🙁
nie wiem dlaczego tak się stało 🙁 jeśli normalnie utarłaś masło z kajmakiem, a potem dodałaś bezy to nie powinno nic się rozlać, bezy są suche i wchłonęłyby ewentualną wilgoć
biszkopt upieczony wczoraj 😉 a już teraz zabieram się do zrobienia reszty. juz nie mogę doczekać się aż je spróbuje ! pozdrawiam 😉 Wesolych Świąt ! ;]
na pewno będzie smacznie 🙂
wesołych świąt!
właśnie zabieram się do robienia tego apetycznego ciasta….muszę wypróbować 🙂
życzę smacznego 🙂 a jak się uda to proszę sfotografować i pochwalić się 🙂
wesołych i smacznych świąt!
Witam, ja mam pytanko o tą śmietanę… bo ona chyba taka niesłodka wychodzi tylko śmietana i żelatyna??
śmietana po ubiciu nabiera minimalnej słodyczy, jednak posłodzona dodatkowo cukrem byłaby za słodka 🙂 dodatek masy kajmakowej wspaniale harmonizuje z taką "niedosłodzoną" śmietaną 🙂
Mniam
Wygląda trochę jak wuzetka, za którą przepadam!
O matko matko *.* Zjadłabym chyba całe na raz 😀
Nic dodać,nic ująć – PYCHOTA.Śliczne zdjęcie.Pozdrawiam Christopher
Super pysznie ciasto wygląda! Smakowicie wręcz 🙂
Super blog, będę obserwować i pozdrawiam
– kol. z Przepis na Kobietę 😉
zapraszam też do siebie…. http://aniatestujeprodukty.blogspot.com/
już dreptam do Ciebie 🙂
Wygląda niesamowicie pysznie!
To ciacho musi być przepyszne!
i jest 🙂
Bezy i kajmak..Od samego patrzenia można się zasłodzić.. 😉 Ale wygląda apetycznie 😉
Jak ja lubię takie ciacha:)
Czuję jak wgryzam się miękko, beziki chrupią delikatnie na zębach a śmietana rozpływa się na podniebieniu … 🙂
oj Ty łasuchu 😀
Pyszności!
Wygląda przesmacznie! 🙂
jest smaczniejsze niż na to wygląda 😉
Zjadłabym ze smakiem i dokładkę bym chciała 🙂 Zostało coś jeszcze?
dla Ciebie coś się znajdzie 😉
Jest tak apetyczne że … nie wiem jak opisać swoje odczucia. Zapisuje przepis !
smacznego 🙂
Pysznie wygląda i mam ochote na kawałek, ale duży 🙂
ale nie za duży 😉
świetna jest !
A ja postawiłam sobie wyzwanie – miesiąc bez słodkiego – a tu takie cuda!
ja nie wytrzymałabym tygodnia 😀
Jak możesz pokazywać takie rzeczy ;( zjadłabym całą blaszkę razem z blaszką 😛
blaszkę zostaw, żeby była na następne ciacho 😉