Ciasto Cappuccino siostry Anastazji, kokosowo-kakaowe, z kremem budyniowym cappuccino i polewą czekoladową.
Ciasto Cappuccino siostry Anastazji przygotowałam według jednego z przepisów z książki znanej chyba wszystkim siostry Anastazji. Pierwszym przepisem, jaki zamieściłam na blogu, był przepis na ciasto Pychotka, a tym razem zapraszam na Cappuccino. Nie zawiedziecie się jego smakiem: ciemny biszkopt, kokosowy środek i pyszna, lekka masa o delikatnym smaku cappuccino – z czystym sumieniem polecam to ciasto każdemu łasuchowi. Bez wątpienia jest to jedno z ciast, jakie zachwycą również gości przy świątecznym stole. Ponieważ święta i rodzinne spotkania to czas, kiedy każdej pani domu zależy na podaniu najsmaczniejszych potraw, warto wtedy korzystać także ze starych, sprawdzonych przepisów. W przeciwieństwie do naszych mam i babć, które przepisy miały głównie z przekazywanych sobie ręcznie zapisanych zeszytów, my mamy książki i internet – warto po nie sięgać.
Przepis na ciasto Cappuccino siostry Anastazji
Składniki ciemnego biszkoptu:
- 8 jajek
- 280 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka. Następnie dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia – lekko wymieszać, podobnie jak przy tradycyjnym, białym biszkopcie. Wylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę i piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części.
Składniki ciasta kokosowego:
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki i proszek do pieczenia – delikatnie wymieszać. Piec na złotawy kolor w temperaturze 160-180 stopni przez około 30 minut.
Składniki kremu budyniowego:
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 30 g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym
Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niego cappuccino, budyń, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać zimne mleko z dodatkami i energicznie mieszając gotować na wolnym ogniu przez około pół minuty. Kiedy zgęstnieje odstawić z ognia i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu – ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.
Przekładanie ciasta Cappuccino
Ciasto przekładamy w następujący sposób: – ciemne ciasto – masa – kokosowe ciasto – masa – ciemne ciasto. Polewamy ulubioną polewą czekoladową.
Ciasto Cappuccino siostry Anastazji
To tylko jeden z wielu przepisów, jakie siostra Anastazja opublikowała. Wypróbuj również przepis na ciasto Pychotka znane także jako ciasto Pani Walewska.
Na jaką formę jest ten przepis?
ciasto ze zdjęcia piekłam w klasycznej prostokątnej blasze, moja ma wymiary 40×25 cm
ummm dlaczego ja takich cudów nie potrafię ;( wygląda bosko
Wygląda idealnie, jak narysowane 🙂
O tak…Małgoś daj znać następnym razem jak będziesz je robić. Już się wpraszam 🙂
Mniam.
Wszystkiego Najlepszego w 2014r. 🙂
Jakie piękne! Robię je na weekend!
Malgosiu kusisz, a co z odkładaniem się tłuszczyku? Pozdrawiam ciepło!
oj tam, tłuszczykiem nie martwmy się ;))))
idealne!
ooo, musi być obłędnie pyszny! 🙂
Małgosiu ciacho prezentuje się niezwykle okazale 🙂 ale bomba 🙂 aż ślinka cieknie 🙂
Zjadłoby się coś takiego 🙂
teraz już rozumiem fascynację tymi ciastami 🙂 są obłędnie pyszne 🙂
Mniam zjadlabym ,mam ogromna slabosc do ciast wszelkiego rodzaju ..Szczesliwego Nowego Roku Malgosiu !(i smacznego ;)))
Aniu, Tobie też smacznego Nowego Roku 🙂
Prezentuje się wspaniale! Zapisuję przepis, na karnawałową imprezę na pewno zrobię 🙂
Wygląda doskonale Kochana! Jakby nie ciasta jeszcze ze świąt, to bym już piekła 🙂
Poczekam na inną okazję i wypróbuję 😉