Galantyna z kurczaka to lekkostrawna domowa wędlina, gotowana w wywarze z warzyw.
Galantyna z kurczaka jest naprawdę pyszna, choć nie każdy chce przynajmniej spróbować ją zrobić. Pierwszy raz galantynę robiłam i jadłam jako nastolatka i muszę się przyznać, że kiedy przeczytałam przepis to się niemal przeraziłam. Wydawało mi się to bardzo trudne, wręcz niemożliwe do zrobienia. Moje obawy okazały się jednak zupełnie bezpodstawne: to dość prosta potrawa, a do tego smaczna i efektowna. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna – możemy ją podawać małym dzieciom i osobom na diecie.
Galantyna z kurczaka – przepis
Składniki:
- 1 średni kurczak
- 2-3 średnie marchewki
- pęczek włoszczyzny
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, majeranek
- 3-4 liście laurowe
Galantyna z kurczaka – jak ją zrobić krok po kroku
- Marchew opłukać i ugotować w skórce. Następnie obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
- Włoszczyznę obrać, pokroić w średnie kawałki – podobnie jak do rosołu.
- Na początek trzeba zdjąć skórę z kurczaka w taki sposób, jakbyśmy zdejmowali z niego ubranie. Ważne jest, aby zrobić to w taki sposób, aby była ona w całości.
- Kurczaka umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Położyć go na wiekszej wygodnej desce, żeby się nie ześlizgiwał co chwilę – pod deskę można podłożyć wilgotną ściereczkę, która zapobiegnie przesuwaniu się deski.
- Najwygodniej zacząć od szyi, przy której zawsze jest nacięcie: delikatnie wsunąć dłoń pod skórę i oddzielić ją od mięsa.
- Tam, gdzie jest to konieczne, ostrym nożem podciąć delikatnie błonki.
- Przy końcówkach nóżek i lotkach skrzydełek, ponacinać dookoła skórę – cała czynność nie jest zbyt skomplikowana ani trudna, wystarczy kilka-kilkanaście minut skupienia.
- Kiedy skóra będzie już zdjęta, odkroić mięso od kości i zmielić je maszynką do mięsa.
- Zmielone mięso doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem – dokładnie wyrobić.
- Do mięsa dodać zieloną pietruszkę i ugotowaną marchewkę – połączyć wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby nie rozgnieść marchwi.
- Tak przygotowanym farszem nadziewać skórę zdjętą z kurczaka.
- Następnie uformować podłużny kształt, starając się, aby farsz był dokładnie zakryty skórą.
- Galantynę dokładnie owinąć gazą lub (podobnie jak ja to robię) bawełnianą ściereczką – dzięki temu zachowa swój kształt.
Jak gotować galantynę
- Owiniętą galantynę przełożyć do garnka z posoloną wodą.
- Następnie dodać liście laurowe i włoszczyznę, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu około godziny, – w przypadku bardzo dużego kurczaka do półtorej godziny.
- Ugotowaną galantynę wyjąć z wody i kiedy już będzie na tyle przestudzona, że będzie można ją wziąć w ręce, rozwinąć z gazy (lub ściereczki), a zawinąć w folię spożywczą. W niej powinna dokładnie wystygnąć – folia zabezpieczy skórę przed wysychaniem.
Jak i z czym podawać galantynę z kurczaka
Galantynę najczęściej podajemy schłodzoną jako dodatek do pieczywa lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę. Można także podawać ją jako danie obiadowe, na przykład z sosem śmietanowym czy koperkowym, z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.
Delikatne i lekkie danie z kurczaka – sprawdź jak smakuje potrawka
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym – bardzo smaczne, lekkie danie, które można zrobić także z resztek rosołu.
wygląda pysznie, chętnie bym skosztowała 🙂
Trzeba spróbować! tylko boję się że nie dam rady tej skóry zdjąć..:)
Ja chyba przez miesiąc teraz będę jadł takie delikatne jedzonko.Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Wyglada pysznie moja babcia kiedyś taka robiła ale ja chyba bym sobie nie poradziła! Tobie wyszła perfekcyjnie!
O jacie, jak to u Ciebie smacznie wygląda! Chyba w życiu nie robiłam;) Może "zimne nóżki" jedynie;)
pozdrawiam
Małgosiu uwielbiam takie potrawy!!! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, zwłaszcza wspaniałych inspiracji kulinarnych. Pozdrawiam bardzo ciepło!
Mniamuśna 🙂 ja robię flaki na Sylwka 🙂 Małgosiu samych dobroci w Nowym Roku Ci życzę 🙂
Wygląda przepysznie! 🙂