3,2K
Panna cotta – banalnie prosty deser z włoskimi korzeniami. Banalny tylko z powodu prostoty przygotowania. Smak jest obłędny! Cudowny śmietankowy smak kremówki i prawdziwa wanilia. Tylko cztery składniki i kilka minut, nie licząc czasu schłodzenia. Może być prościej?
Składniki:
500 ml śmietanki 36% lub ewentualnie 30%
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Wanilię przekroić wzdłuż i ze środka wyskrobać łyżeczką nasionka. Śmietankę wlać do garnka o grubym dnie (lub takiego do gotowania mleka), dodać cukier i wanilię (nasionka i laskę). Mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać żelatynę. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny.
Przelać do małych miseczek, pucharków, szklaneczek etc. Przykryć je (możną folią spożywczą), aby od góry nie zrobiła się twarda skorupka. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Podawać po wyjęciu na talerzyk lub bezpośrednio w naczyniu, w którym zastygała. Udekorować owocami – ja użyłam malin i wiśni w syropie oraz, jako ekstra dodatku, odrobiny posiekanej gorzkiej czekolady.