Wytrawne kruche babeczki z kremem twarożkowym, z dodatkiem sera feta. Prosta, szybka i smaczna przekąska.
Wytrawne kruche babeczki z kremem twarożkowym – takie oto babeczki wymyśliłam sobie na tegoroczną Wielkanoc. Kruche, ale nie na słodko, lecz z twarożkowym kremem. Bardzo lubię wytrawne kremy na bazie sera feta (lub sera typu feta) i dość często je przygotowuję. Ponieważ są bardzo wdzięczne i proste do zrobienia, można je przyprawiać na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na lekko pikantny smak ostrej papryki – nie martwcie się jednak, nie wypala kubków smakowych?
Na skróty
Babeczki można upiec ze zwyczajnego kruchego ciasta, ale zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę soli i pieprzu. Z pewnością takie wytrawne “puste” babeczki można także kupić w sklepach lub cukierniach, co jeszcze bardziej przyspiesza czas przygotowania.
Przepis na wytrawne kruche babeczki z kremem twarożkowym
Składniki ciasta:
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Jak zrobić ciasto na kruche babeczki
- Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką i solą.
- Dodać żółtko i wodę – szybko zagnieść ciasto i odstawić zawinięte w woreczek do lodówki na kilkanaście minut.
- Małe foremki wysmarować masłem.
- Następnie wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki lub rozwałkować ciasto, przełożyć delikatnie do formy i wyrównać.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans.
- Piec w temperaturze 190 stopni przez około 5-8 minut – do lekkiego zarumienienia, a po upieczeniu wystudzić.
- W tym czasie przygotować krem do babeczek.
Składniki wytrawnego kremu do babeczek:
- 1 opakowanie sera typu feta (około 270 g)
- 250 g twarożku śmietankowego
- 3-4 łyżki śmietany (gdyby masa wyszła zbyt gęsta)
- 2 świeże papryczki chilli
- mały pęczek szczypiorku
- 5 większych ząbków czosnku
Jak zrobić wytrawny krem do kruchych babeczek
- Oba sery rozetrzeć razem na gładko. Ponieważ masa może wyjść zbyt gęsta masa, można do niej dodać śmietanę.
- Z papryczek usunąć pestki (chyba, ze ktoś lubi naprawdę ostre smaki, wtedy można zostawić), posiekać drobno.
- Szczypiorek pokroić drobno, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Wszystko razem wymieszać i przyprawić solą do smaku.
Jeśli chcesz uzyskać efekt wyjątkowo delikatnych i lekkich babeczek, to do ich upieczenia możesz wykorzystać także poniższy przepis na kruche piwne ciasto – kliknij w obrazek:
Mogłabym je jeść co deser 🙂