2,3K
Domowe pszenne bułki drożdżowe, obsypane ziarenkami czarnuszki – pyszne, mięciutkie i pachnące.
Domowe pszenne bułki drożdżowe są doskonałą podstawą do pysznego śniadania lub smacznej kolacji. Kupić dobre pieczywo nie jest wcale tak łatwo, bo niewielu piekarzy piecze teraz tradycyjnie i bez zbędnych “dodatków”. Niewątpliwie upieczenie chleba na zakwasie jest sztuką niełatwą dla początkujących, ale pszenne domowe pszenne bułki drożdżowe zrobić może każdy. Z pewnością prosty przepis i krótki czas wyrastania jest w stanie skusić wielu.
Domowe pszenne bułki drożdżowe z czarnuszką – przepis
Składniki:
- 700 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 230 ml mleka
- 230 ml wody
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania
- Drożdże rozkrusz do miseczki i wsyp do nich cukier, lekko rozetrzyj i pozostaw na chwilę, aby rozpuściły się.
- W tym czasie podgrzej lekko mleko, powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące. Następnie wlej połowę do drożdży, dodaj 2 łyżki mąki i całość wymieszaj lekko. Przykryj miseczkę z rozczynem i odstaw w ciepłe miejsce na kilka-kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn powiększy lekko swoją objętość.
- Lekko podgrzej wodę, a masło stop i przestudź.
- Resztę mąki przesiej do większej miski, wsyp sól, przełóż wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, podgrzaną wodę i masło.
- Zagnieć ciasto tak, aby było elastyczne i odchodziło od miski. Nie jest to trudne i nie trwa długo, a w razie potrzeby podsyp ciasto niewielką ilością mąki.
- Odstaw wyrobione ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość. W zależności od tego jak jest ciepło, może to trwać 30 lub nawet 60 minut.
- Kiedy już ciasto wyrośnie, zbij je lekko i podziel je na bułki, pamiętając że ciasto podwaja swoja objętość podczas wyrastania i pieczenia.
- Lekko spłaszczone układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Przed wstawieniem do pieczenia posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką.
- Piec w temperaturze przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.
co to jest ta czarnuszka? jak smakuje? ja nigdy nie próbowałam 😛
Wspaniałe bułeczki, ale niestety nie lubię czarnuszki. Kiedyś piekłam sobie bułeczki Dukana właśnie z czarnuszką – coś okropnego:P Ale z makiem bądź sezamem – czemu nie:)
ja czarnuszkę uwielbiam 🙂
Raz piekłam bułki, były pyszne, ale takie świeże, no po wystygnięciu zaraz. Jak pachniały:))))
własne pieczywko jest smaczne nawet na drugi dzień 🙂
uwielbiam na kolację zjeść ciepłą bułkę czy chlebek własnego wypieku 🙂 jak pieczywo dobre to i nie potrzebuje wymyślnych dodatków, zauważyłyście to?
To się nazywa Pani domu!!! Wypieki pierwsza klasa!!!
Bułeczki wyglądają smakowicie! Aż człowiek głodny się robi na ich widok 🙂
Mniam bułeczki wyglądają smakowicie , a czarnuszki jeszcze nie miałam okazji wypróbować 🙂
ojej.. ale się pięknie zrumieniły, mmm:)
Ale apetycznie wygląda z tym masełkiem:)
śliczne bułeczki i bardzo apetyczne. Z przyjemnością bym skosztowała 🙂
zrobię je na pewno w sobote mmmmm już nie mogę się doczekać aż mąż poczuje zapach
dziękuje za przepis
pysznie i pachnąco wyglądają
powiem Ci, że w pieczeniu nie czuję się mistrzynią, ale te buły zawsze wychodzą 🙂
jejuu, wyglądają jak z profesjonalnej piekarni!
aż się głodna zrobiłam- z reszta jak zawsze, gdy jestem na Twoim blogu 🙂
bułeczki wygladają wyśmienicie, a czarnuszki nie miałam okazji próbować nawet 😉
spróbuj jej, na pewno zaskoczy Cię (pozytywnie) smakiem 🙂
Wspaniale wyglądają,chrupać tylko z tym masełkiem:O
wspaniałe 🙂
Super bułeczki pyszności.
smacznego Agatko 🙂
Chyba zrobię sobie takie bułeczki, nie wiem czy akurat czarnuszkę dostanę ale hmm… uwielbiam swojskie, samodzielnie zrobione pieczywko 🙂
jak nie kupisz to daj znać, podeślę 🙂
Jakbym poczuła aromat takich bułeczek to bym uciekła z wykładu na przerwę 🙂
to wyobraź sobie ich smak ze świeżym, dobrym masełkiem ;))