2,3K
Lubię kurczaka. Pod każdą postacią 🙂 Najprościej jest upiec w piecyku lub zrobić z piersi kotlety panierowane a la schabowe. Czasem jednak chciałoby się coś “innego”.
Przepis, który dziś Wam polecam, dostałam wiele lat temu. Pamiętam jak mnie urzekł smak i aromat gotowych kotlecików. Byłam zaskoczona, że takie proste połączenie może być takie smaczne. Jest to wspaniałe danie dla wielbicieli papryki. Spróbujcie, jestem pewna, że też Wam zasmakuje.
2 średnie piersi z kurczaka
2 średnie papryki różnokolorowe (ja użyłam dziś głównie czerwonej)
średnia cebula
3 jajka
sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki
kilka łyżek bułki tartej i olej do smażenia
Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce z grubym sitkiem. Paprykę i cebulę pokroić w jak drobną kostkę i połączyć z mięsem.
Dodać jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać.
Wyjdzie z tego dość luźna i lejąca masa, więc stopniowo dodawać suchą bułkę tartą. Zwiąże ona nam wszystko do pożądanej konsystencji.
Formować kotlety i smażyć tak, jak zwyczajne mielone czyli obtaczając w bułce tartej.
Kiedyś nie dodałam do masy mięsnej bułki tartej i smażyłam tak, jak placki ziemniaczane (wersja: placuszki kurczakowo – paprykowe). Trzeba tylko uważać, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, gdyż zanim mięso się usmaży, kawałki papryki mogą się przypiec za bardzo.
Smacznego!
Agata, myślę, że nie zaszkodziłoby, a wręcz przeciwnie 🙂
A jakby tak dodac troche startego zoltego sera a mniej bulki tartej?? Pozdrowionka
aj pysznie wygląda, muszę wypróbować 😀
Witam serdecznie
Jestem totalnym łakomczuchem obecnie na swojej diecie, a jak tu sobie zajrzałam do Ciebie… hm to ciężko będzie nie wypróbować tych przepisów, tym bardziej, że kotleciki wyglądają smakowicie. Ojbędę grzeszyć 😀
Kingo, staram się gotować tak, żeby ograniczać zbędne wysokokaloryczne składniki 🙂 bo też jestem łakomczuch ;)))
Jestem strasznie głodna gdy to ujrzałam . Napewno wypróbuję 🙂
zrobiłam dodałam jeszcze pieczarki 😉
były pyszne koleciki ;))
potwierdzam 🙂
pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wyglądają przesmacznie! 😀 Podrzucę ten przepis Mamie :-).
życzę smacznego 🙂
proponuję, abyście przygotowały takie kotleciki i podzieliły się wrażeniami smakowymi 🙂 co Wy na to?
Pychota! Odskocznia od tradycyjnej piersi w panierce:)
Uwielbiam kotleta,postaram się kiedyś zrobić takiego jak z Twojego przepisu 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)
Gosiu smacznie gotujesz 🙂 kotleciki apetyczne:)
Dziewczyny Wy takie pyszności przygotowujecie, a ja na diecie jestem 🙁 i nie moge sobie pozwolić na takie rarytaski ;(
uwielbiam takie kotleciki 🙂 też często robię 🙂
Wspaniałe kotlety! Jeśli smakują tak jak wyglądają, to mmm….:)
Pierwszy raz widzę kotleciki z papryką! 🙂 A wyglądają przepysznie 🙂
Czy kotlety nie są suche w środku? Bardzo fajny przepis.
te kotleciki są bardzo soczyste 🙂
Wygląda wyśmienicie 🙂 Ja też bardzo lubię kurczaka 🙂
sprawdź czy smakuje równie wyśmienicie 🙂
Ale super! Nigdy nie mieliłam kurczaka. Wyglądają bardzo smakowicie te kotleciki:)
ja najczęściej siekam mięsko nożem, mielę tylko na grubym sitku i tylko wtedy, kiedy zależy mi na czasie 😉
Witam cieplutko
u mnie zimniuteńko
życzę miłej soboty
i mało roboty.
Serdeczne pozdrowienia:))
Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny.
Agatko, miło Cię widzieć 🙂 spokojnego weekendu Ci życzę 🙂
lubię i kurczaka i paprykę 🙂 No i mam pomysł na następny obiadek 🙂
podziel się wrażeniami jak smakuje 🙂
No tak, kurczak to nei tylko udko 😉
ja myślę, że pierś jest wykorzystywania zbyt często tylko jako "schabowy", a można przecież inaczej 🙂
Kurczak to najczęściej zjadane przeze mnie mięso, dlatego staram się zawsze go w jakiś sposób urozmaicać, żeby mi się nie znudził;)
kurczak jest bardzo wdzięcznym składnikiem, prawda? 🙂
Zostałaś wyróżniona na moim blogu, jeśli masz ochotę na zabawę to zapraszam 🙂 Szczegóły znajdziesz tutaj: http://kalistabloguje.blogspot.com/2013/03/dziekuje-kolezance-z-blogu-passiflora.html
dziękuję za wyróżnienie 🙂 jeszcze dziś się zamelduję ;))
Ojej, rzeczywiście prosty do zrobienia…ja niestety nie lubię papryki ani cebuli więc musiałabym robic takie kotlety z samego kurczaka 😀
spróbuj dodać pieczarki zamiast papryki a o cebuli zapomnieć 😉
Pewnie wykorzystam tyle że z wołowiną :d bo jakoś szkoda mi mielić pierś z kurczaka jak mam sliczne zmielone wołowe :d Dziękuję za przepis kochana :*
z wołowiną nie próbowałam, ale myślę że papryka się z nią polubi 🙂