1,1K
Walentynki kojarzą się z sercem, prawda? A najlepsze serce w kuchni to…serduszko drobiowe 😉 Zatem z okazji serduszkowego święta czyli Walentynek, wczoraj na obiad były serduszka w sosie śmietanowym 🙂
Składniki:
pół kilograma serduszek,
3 marchewki,
2 pietruszki,
ćwierć średniego selera,
pół małego pora,
100 ml. gęstej kwaśnej śmietany,
sól, pieprz,
6-7 ziaren ziela angielskiego,
2 większe listki laurowe,
3-4 łyżki masła,
ok. 2 łyżki mąki.
Serduszka oczyszczamy, a więc odkrawamy resztki żył z górnej części oraz przekrawamy wzdłuż i usuwamy pozostałe skrzepy krwi. Czynność mało apetyczna, ale konieczna, jeśli chcemy uzyskać smaczną potrawę. Po dokładnym oczyszczeniu i wypłukaniu serduszek, zalewamy je zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, por w cienkie talarki. Wszystko wrzucamy do serduszek, solimy i całość gotujemy również na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy przygotowujemy białą zasmażkę: masło topimy na patelni, na to wsypujemy mąkę i zaparzamy ją. Nie wolno dopuścić do zrumienienia mąki. Zasmażkę przekładamy do garnka z serduszkami i szybko mieszamy, żeby powstał sos, ale nie utworzyły się kluski. Gotujemy jeszcze przez chwilę i odstawiamy z ognia.
Doprawiamy całość pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy śmietanę.
Ja swoje serduszka podałam z kaszą jaglaną, którą pierwszy raz w życiu gotowałam i jadłam 🙂 Polecam takie połączenie 🙂 Pamiętajcie również, że proporcje, jakie podaję są orientacyjne 🙂
Smacznego!
uwielbiam serduszka drobiowe, tak dawno ich nie jadłam…aż ślinka cieknie na myśl o takim obiadku…mmmmm
Jak pięknie wygladają z tą wysepką na środku 🙂
Babciu Dano,
dziękuję za radę, wykorzystam ją na pewno 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Witaj 🙂 Jeśli stara gospodyni może dodać swoje 2 grosze ….. to najpierw do gotowej zasmażki dodaj trochę sosu z serduszek, dokładnie wymieszaj – wtedy łatwiej ją rozprowadzić w garnku z potrawą 🙂 Potrawka z serduszek drobiowych jest pyszna, Twój przepis mi ją przypomniał, właśnie czegoś takiego szukałam 🙂 Pozdrawiam 🙂 Babcia Dana
Ojej! Danie z mojego dzieciństwa, pamiętam jak w środy dziadziuś zawsze robił gulasz z serduszek 🙂
te smaki z dzieciństwa bardzo ubarwiają dorosłe życie, prawda? 🙂
Jupi zrobiłam, zamiast z serduszek zrobiłam z żołądków z kurczaka, zamiast śmietany dałam jogurt gęsty, dziewczyny pyszne, zostało na jutro teściowa spróbuje jak przyjedzie;) Troszkę długo się gotowało ale miałam być cierpliwa, opłacało się. Kaszę jaglaną jadłam po raz pierwszy, w zupie bomba :)Polecam :*
cieszę się, że Ci smakowało 🙂
pozdrowienia dla teściowej 🙂
Dzisiaj ją zrobię 🙂
Uwielbiam serduszka i sos śmietanowy, tego połączenia jeszcze nie próbowałam ale wydaje się stworzone dla mojego podniebienia…szkoda, że u mnie w domu nie ma więcej fanów takich smakołykow i sama musiałabym jesć taką wielką porcję 🙁
Zrób pojedynczą, tylko dla siebie. Może się skuszą jednak? 😉
ja bardzo lubię serduszka zawsze wyławiam z rosołu hihihiih
ś.p. tata mojego kochanego męża zazwyczaj mi dawał 🙂
skusze się i zrobię
serduszko z rosołu…mniammm…. 🙂
Fajnie Tu
Obserwuję i liczę na to samo ;*:D
Jak byłam dzieckiem to serduszka lubiłam, a teraz jakoś nie bardzo. Musiałabym sprawdzić wg takiego przepisu…
Pozdrawiam:)
a próbowałaś w sosie chrzanowym?
Też używam serc, ale pierw muszę je dokładnie obrać ze wszystkich żyłek tłuszczu…najbardziej mi smakują z kaszą.
Elu, dokładne oczyszczenie podrobów to podstawa 🙂
bez tego smakują raczej kiepsko 😉
Bardzo lubię takie dania, dla dzieci idealne:)
ja też uwielbiam 🙂
moje dzieciaki jak były małe to zajadały się takimi potrawkami 🙂
niedługo wnukom będę gotować 😉 hihihihi…
Qrteczka normalnie slinotoczku koparkowego dostałem też tak zrobię kasza super pomydł podanie extra
Janie, a ja czekam na Twojego bloga 🙂