2,3K
Schab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej. Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym.
Składniki na pulpety:
300 g schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa wieprzowego)
1 jajko
1 sucha bułka
1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
1 łyżeczka świeżego tymianku
sól do smaku
kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe
Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące.
W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut.
Składniki sosu:
mały pęczek szczypiorku
3 duże ząbki czosnku
puszka pomidorów
3-4 łyżki oliwy
sól do smaku
Szczypiorek pokroić drobno, czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko przesmażyć szczypior i czosnek. Mają się tylko zeszklić, a nie usmażyć. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut.
Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut.
Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody lub…bez niczego. Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina oliwy. Sosu nie zagęszczamy niczym, a zioła i zielony pieprz dobrze wpływają na trawienie.
pyszniutkie, uwielbiam takie pulpeciki 🙂
wyglądają przepysznie 🙂
pulpety często robimy na obiad:) pycha!
Witam 🙂
Zostałaś przeze mnie nominowana. Zapraszam na mojego bloga w celu zapoznania się z resztą informacji 🙂
http://kosmetykiwmoimswiecie.blogspot.dk/2013/03/zostaam-nominowana.html
PS. Przy okazji dodaję do obserwowanych 🙂
Mój mąż uwielbia pulpety w sosie pomidorowym 😀 czasami i tak zrobię w śmietankowym ale pomidorowy górą 😀
Ja robię klopsiki na ostro 😀 z papryką ostrą, czosnkiem, cebulką i stosuję zawsze przyprawę do mięs winiary jest najlepsza 🙂
Pozdrowionka 😀
może się skusisz na podanie przepisu i fotkę? 😉
może 😀 heheh zobaczymy 😀
Słuchaj Małgosiu jutro wyślę paczkę dla Asi, kazała wysłać do Ciebie 🙂 już jutro wysyłam 🙂
Gorące pozdrowionka 🙂
przekażę przesyłkę do adresatki 🙂
buziaki :**
az mi zaburczało w brzuchu ;D mniam
hmmm… lubię pulpety ale na bigos wpadłam :)))
No dobra, poczekam za tą kapustą na potem..
Mięsko też lubię, tymianek jakby mniej ale nie będę wybrzydzać.
Cześć Goś 🙂
Cześć, nominowałam Cię do TAG Liebster Blog Award, informacje znajdziesz tutaj : http://anenille.blogspot.com/2013/03/nominacja.htmlZapraszam i pozdrawiam (:
dziękuję za wyróżnienie 🙂
ależ mi smaka narobiłaś….. a pulpety chodzą za mną już jakiś czas…..
U mnie w domu pulpetów się nie jadało i przez to ja też jakoś nigdy ich nie robiłam, ale chyba wreszcie spróbuję 🙂 Ogólnie bardzo lubię takie dania, ale nie mam odwagi sama zrobić 😀
ja myślę, że pulpety są prostsze niż schabowy 🙂
a zatem odwagi 🙂
Czy można poprosić z dostawą do domu? 🙂
zaraz kurier odpali rakietę 😉
Kiedy ostatni raz jadłam pulpeciki? Dawno… A tek je lubię… Jutro chyba się nie oprę:)
Uściski Małgosiu…
Pozwól, że trochę odpocznę u Ciebie i pobuszuję po przepisach:)
Madziu, jesteś zawsze mile widziana 🙂
Uwielbiam pulpeciki . Narobiłaś mi na nie strasznej ochoty 🙂 Cieszy mnie , że bęą niebawem odchudzone dania 🙂
Ewo, przyłącz się do akcji 😉
dziewczyny, która przyłączy się do odchudzającej akcji? 🙂
ach uwielbiam! Szczególnie z sosem pomidorowym 😉
coś dla mnie 😉
ale pychotka;)
mmm pycha 😀 będe próbować :d
podoba mi się ten pomysł, uwielbiam kulki mięsne;)
Ubostwiam takie smaki :)mniam mniam
Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiam! 🙂
Uwielbiam pulpety. Do tego stopnia, że na wczasach w Karwi zamiast na kebab i pizze jak inni latałam do lokalnej stołówki na pulpety i głąbki.
to musieli dobrze gotować w tej stołówce 😉
Uwielbiam pulpeciki i moje dzieci też i to BARDZO ale robię tradycyjne w sosie pomidorowym 🙂
Ale smakowite! Szczerze powiem, że nie umiem robić pulpetów, ale mielone wychodzi mi pycha:)
Smakowitości i tak wiosennie!
pysznosci 😀
Jeju jeju, zjadłabym ze smakiem 🙂
Jej, świetnie, będę czytać, bo jestem na diecie, a nie wiem już co gotować!
Bardzo lubię pulpeciki:) Te Twoje wyglądają bardzo smakowicie:D
mniam, zrobiłam się głodna!
jejku, jakie pyszności 🙂