Sałatka z ryżem i kurczakiem, z dodatkiem czerwonej fasoli – wykorzystaj to, co zostało z obiadu.
Sałatka z ryżem i kurczakiem, z dodatkiem czerwonej fasoli to jedna z tych, które określam mianem “na winie” czyli co-się-nawinie-to-do-sałatki. Taka sałatka pozostawia swobodę i pozwala na improwizację, która zapobiega nudzie w kuchni. Poniższą sałatkę jadłam pierwszy raz u koleżanki wiele lat temu, zasmakowała mi, więc troszkę ją zmodyfikowałam “pod siebie”. Wszystkie podane proporcje są orientacyjne, każdy sam niech ją zestawi według swojego gustu.
Przepis na sałatkę z ryżem i kurczakiem, z dodatkiem czerwonej fasoli
Składniki:
- pieczony kurczak – przyprawiony według Twojego smaku – ja wykorzystałam 1 większą pierś
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ok. 1 szklanka ryżu
- ok.400 ml. kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
- 2-3 łyżki ketchupu
- opcjonalnie 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie sos pozostały po upieczeniu kurczaka
Sposób wykonania
- Ryż ugotuj na sypko w lekko posolonej wodzie i wystudź.
- Upieczone mięso pokrój w niezbyt drobną kostkę.
- Fasolę wyjmij z puszki, przełóż na sito i lekko przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie odsącz dokładnie.
- Wszystkie składniki wymieszaj razem.

- Do śmietany dodaj ketchup i opcjonalnie majonez. Wymieszaj wszystko razem dokładnie na jednolity sos.
- Następnie przypraw według własnego smaku solą i pieprzem. Doskonałym dodatkiem jest także naturalny sos pozostały po pieczeniu kurczaka. Jeśli zestalił się i jest w postaci galaretki, wtedy wystarczy bardzo lekko podgrzać go i dodać do sosy do sałatki.
- Wskazówka: najwygodniej jest sos wlać do ryżu, wymieszać i dopiero wtedy dodać resztę składników, czyli fasolę i kurczaka.
- Sałatkę odstawić na kilkanaście minut, aby smaki przegryzły się.

Może i sałatka nie wygląda olśniewająca, ale – uwierzcie mi – w smaku jest rewelacyjna. Warto wykorzystywać to, co pozostaje po obiedzie i raczej wiadomo, że kolejnego posiłku z tego nie będzie. Najczęściej ten problem dotyczy ziemniaków, ryżu, kaszy czy mięsa. Drób jest idealny do sałatek z niemal wszystkimi dodatkami.
Nooo mama uwielbia sałatki wiec może się skusimy zrobić ta na święta też 😀
Jestem strasznie głodna – u mnie jest teraz 22:30, a jak zobaczyłam te zdjęcia to zgłodniałam jeszcze bradziej, kurcze:-)
Wspaniały dobór składników 🙂
Wygląda smakowicie 🙂
Ja robiłam koktajl mięsny.
Ta wygląda apetycznie.
Pychota! 🙂
sałatka na winie 🙂 dobre! nie słyszałam
a jeśli chodzi o skład to jak najbardziej dla mnie, smacznie i szybko
Uwielbiam wszystkie sałatki, prócz jarzynowej 🙂 także i tą z chęcią bym już pałaszowała 🙂
Ja za fasolą totalnie nie przepadam 🙂 Ale jakbym zastąpiła kukurydzę ananasem, to tez byłoby smaczne, nie? 😉
musze wypróbowac przepisu:)
uwielbiam sałatki z kurczakiem 😀
Proste i wyglądające na bardzo smaczne. Aż mi ślinka pociekła 🙂
Na pewno wypróbuję.
nie moge oglądac takich rzeczy bo zaraz głodna jestem 🙂
fajna ta sałatka nie jadłam takiej:)
Ja tez uwielbiam takie salatki, do ktorych wrzucamy co mamy:-) Czesto korzystam z tej metody:-)))
wygląda apetycznie, zresztą sałatki bardzo lubię. 🙂
Czerwoną fasolkę wprost uwielbiam:) Ryż i kurczaka zresztą też, więc chyba się skuszę na taką sałatkę:)
mniam, pycha! upieczonego kurczaka lubię też w sałatce z ananasem i kukurydzą 🙂
Ale pysznie wygląda!
Chyba zrobię taka na sobotnie "jajeczko" ze znajomymi.
A może polecisz mi jakiś fajny przepis na(w miarę)szybkie danie z mięskiem…niestety mężczyźni zażądali mięsnego "podkładu" 😉
proponuję:
http://daylicooking.blogspot.com/2013/03/kotleciki-z-piersi-kurczaka-z-papryka.html
albo
http://daylicooking.blogspot.com/2013/02/drobiowy-szaszyczek-na-szybko.html
albo
http://daylicooking.blogspot.com/2013/01/hamburger-bardzo-domowy.html
życzę udanej imprezy 🙂