2,5K
Domowe tortille są łatwe i szybkie do zrobienia, a przede wszystkim nie zawierają zbędnych składników.
Nie przepadam za fast food’ami kupowanymi w lokalach czy sklepach. Lubię jednak takie dania przygotowywać samodzielnie. Wtedy stają się pełnowartościowymi posiłkami i nie zawierają zbędnych konserwantów czy starych produktów. Tortillę odkryłam kilka lat temu w jakimś lokalu, ale nie zasmakowała mi. Potem próbowałam robić je w domu używając kupionych gotowych placków. To jednak również mnie mnie zachwyciło, gdyż placki rwały się i nijak nie dało się ich porządnie zawinąć bez rozrywania. Smak też jakoś nie powalał na kolana. Nie poddawałam się jednak, bo skoro tyle osób zachwyca się tortillą, to coś musi w niej być. No i szukałam, dopytywałam i próbowałam. Jakiś czas temu dostałam genialny w swojej prostocie przepis na placki tortilli. I zaprzyjaźniliśmy się z tymi plackami.
Przepis na domowe placki tortilli
Składniki:
3/4 szklanki gorącej wody
półtorej szklanki mąki pszennej
mąka orkiszowa – ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Jak zrobić domowe tortille – krok po kroku
Do miski wlewamy gorącą wodę (ale nie wrzącą), wsypujemy sól i mąkę pszenną.
Zagniatamy – wychodzi dość luźne ciasto.
Dodajemy olej, ponownie zagniatamy.
Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną dość obficie mąką orkiszową i wyrabiamy ciasto łącząc je z nią.
Finalnie gęstością ciasto ma przypominać ciasto pierogowe.
Odrywamy po kawałeczku (wielkości mniej więcej dużego jaja) i rozwałkowujemy podsypując mąką orkiszową, żeby się nie kleiło. Grubość ciasta powinna być również podobna do ciasta pierogowego.
Wielkość placków dostosowujemy do wielkości patelni, którą nagrzewamy dość mocno i nie używając tłuszczu pieczemy kolejno placki.
Kiedy położony placek zacznie “puchnąć” wtedy odwracamy go i dopiekamy z drugiej strony.
Tak upieczone placki trzymamy owinięte bawełnianą ściereczka żeby nie wyschły.
Po kilku godzinach można schować do chlebaka, ale również owinięte ściereczką.
Jak wykorzystuję je?
Przygotowuję z nich na przykład tortillę…
Domowe tortille to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Piekąc mniejsze placuszki możemy ich użyć zamiast chleba czy bułek kupionych w sklepie. Spróbujcie, na pewno Wam zasmakują takie kanapeczki 🙂 Przygotowanie takich placków nie jest ani trudne, ani specjalnie pracochłonne. Kto spróbuje sam je zrobić?
wyglądają pysznie
trzymam Cię za słowo 🙂
ja mam jeszcze kupne, ale Gosiu specjalnie dla Ciebie zacznę robic sama
uwielbiam tortille z domowymi plackami. kupne nie smakują tak dobrze
Od dziś bee robić sama takie placki, dzięki za przepis!
Wygląda że przepis prosty, powinno mi się udać 🙂
Jesteś niesamowita:) apetycznie bardzo!
ZROBIĘ! ^^ Smaacznie wygląda! 🙂
Jestem za domowymi, pozdrawiam 🙂
zapisuję sobie Twój przepis do swojej "książki", jako alternatywa na fast food:)
mistrz! Też chętnie bym zrobiła, ale ja się do tego nie nadaje;D
nadajesz się 🙂 to wcale nie jest trudne 🙂 chcesz się założyć?
pięknie Ci się placuszki zwinęły 🙂 ja jeszcze sama ich nie robiłam, ale tortillę uwielbiam 🙂 kiedyś na pewno Twoje placuchy wykorzystam 🙂
no to czekam z niecierpliwością na recenzję 🙂
spróbujcie wykorzystać je do kanapek 🙂
świetny przepis 🙂 wyprobuję 😉
raz jadłam kebeba w tortilli ale bez szału było, wiec wypróbujemy przepis 😉
Super! Dziękuję za ten przepis – strasznie mnie wkurzały rwące się placki ze sklepu 🙂
no własnie, u mnie niechęć do tych kupowanych zaczęła się od tego, że się rwały, a jak już przyjrzałam się składowi to odechciało mi się ;)))
nie jedzmy świństewek, jak to określiła Aswertyna 🙂
uwielbiam tortille : D szybko i smacznie 😀 tez wole taką którą sama zrobi niz te kupne swinstewka 🙂
Super 🙂 Ja zawsze kupuję gotowe 😛
Melu, spróbuj sama zrobić, to już nigdy nie kupisz 😀