Lubicie tortillę? Ja też 🙂 Niedawno podzieliłam się z Wami moim sposobem na domowe placki. Dzisiaj zapraszam Was na tortillę z warzywami i pastą z fasoli. Taka świeżo przygotowana, pachnąca i pikantna pasta jest idealnym uzupełnieniem dla pozostałych wegetariańskich składników, a tortilla staje się bardziej sycąca.
Inspiracją dla mnie była Ava Valk, u której natrafiłam na przepis. Troszkę zmałpowałam, troszkę po swojemu zrobiłam 😉
Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki:
Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia – według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy.
Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć kieszonkę. Mamy wtedy pewność, ze nadzienie nie wypadnie nam dołem.
Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu, jaki podałam wcześniej, to gwarantuję, że da się je ciasno zwinąć bez porozrywania. Z plackami kupionymi w sklepie różnie bywa. Tu znajdziecie przepis na domowe placki tortilli.
właśnie szukam inspiracji do przygotowania kolacji, Twój przepis to chyba najlepszy pomysł na wegetariańską tortillę jaki widziałam!
dziękuję 🙂
życzę, aby smakowała i nie rozczarowała 🙂
uwielbiam tortillę chyba muszę się po warzywa wybrać i zrobić 😀
Bardzo lubię, ale tylko z domowymi plackami. Mój Mąż robi najlepsze 🙂
Mniam, dawno nie jadłam:)
od dłuższego czasu nachodzi mnie na zrobienie takiego cuda 🙂 ale jakoś nie mogę się zmobilizować 😉
uwielbiam tortille, ta musi być genialna! 🙂
o tortilla to jedna z tych rzeczy która potrafię zrobić:-)
Wygląda pysznie:-)
Oho, smacznego… i zapachniało gorącym Meksykiem
Ja robię tradycyjnę tortille tyle , żę w cieście naleśnikowym . Jestem ciekawa smaku tej smakowitej pasty 🙂
Gosiu, bardzo ciekawy sposób na tortillę 🙂 aż jestem ciekawa smaku 😉 wesołych i pogodnych świąt 🙂
zaraz po świętach będę robić takie pyszności serwujesz! 🙂 wesołych i pogodnych świąt życzę
Mniam, wygląda przepysznie!!!
Uwielbiam domowe tortille ,aczkolwiek u mnie placki zawsze kupowane 😉
Takiej tortilli jeszcze nie jadłam 🙂
ja już tak mam, ze lubię po swojemu wszystko 😉 taka tortilla jest smaczna i zdrowa 🙂
Małgosiu – wsiadam w samochód i jadę na obiad do Ciebie 🙂
obawiam się, że zdążysz na bardzo późną kolację, ale z sympatii dla Ciebie zostawię kilka tortilek i będę czekać ;)))
witam, ja kupuje placki w biedronce, są tanie i bardzo dobre, podgrzewam na patelni z 1 i 2 strony bez tłuszczu aż staną się miękkie, ok 1 min z każdej strony, najpierw składam w rożek, zawijam spód, potem do środka wrzucam pokrojone: sałatę lodową, paprykę, pomidora, cebulę – co warstwę zalewam sosem czosnkowym (jogurt, dużo czosnku, sól, pieprz, szczypiorek, pietruszka, ostra papryczka, ocet balsamiczny) – warstwy upycham łyżką. Mam też wersję z fasolą: fasola z puszki miksowana bez podgrzewania z solą, pieprzem, jogurtem, czosnkiem, ostrą papryczką, rozsmarowuję na placku, dodaję sałatę, cebulę, pomidory… mniam…..