687
Sambal oelek (czyt.sambal ulek) to indonezyjski sos – przecier z papryczek chili. Jest to jeden z najostrzejszych sosów, więc trzeba używać go ostrożnie 😉 Otrzymałam słoiczek tego przecieru i postanowiłam (nie sugerując się przepisami z sieci) wymyślić coś “po polsku”. A cóż bardziej polskiego jak nie szynka wieprzowa i cebula?
Składniki:
około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej),
1 większa cebula,
2 łyżeczki sambal oelek,
około 3/4 szklanki soku pomidorowego,
sól.
Szynkę kroimy na cienkie plastry, zbijamy tłuczkiem jak schabowe. Solimy.
Brytfankę/żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy na dnie posolone plastry mięsa. Smarujemy je sambal oelek ale dość cienko. Na tym układamy cebulę pokrojoną w piórka i kolejną warstwę mięsa, które również smarujemy sambal oelek.
Na wierzch wylewamy sok pomidorowy.
Naczynie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni. Zapiekamy przez około 60-70 minut.
Tak przyrządzone mięsko jest bardzo aromatyczne i przede wszystkim kruche. Dzisiaj podałam je z makaronem razowym lecz smakuje również z ryżem czy ziemniakami.
Smacznego!
p.s. jeśli nie macie pod ręką sambal oelek to przyprawcie mięso ostrą sproszkowaną papryką 🙂 też będzie pyszne 🙂
Podoba mi się to danie! Lubię pikantne potrawy, więc na pewno by mi smakowało:)
rewelacja 🙂 danie wygląda pysznie 😉
Mnom, mnom, ale ostro!!! Uwielbiamy ostrości Małgorzatko, wypróbuję jak kupię ten sos 😉
To jeszcze podaj przepisy na "jak przeżyć na resztkach i sosie pomidorowym", a będę Cię po rękach całować. Od niedzieli będę robić za gospodynię domową i szczerze się obawiam gotowania! Szczególnie, że mam tylko ryż, ziemniaki, makaron i sos pomidorowy… no i może pierś z kurczaka znajdę. Ale ile można robić spagetti? (Chociaż TŻ nie narzeka, bo lubi ;p)
Lubię ostre i pikantne potrawy – chętnie spróbowałabym tej 🙂
Gosiu! Ty znowu kusisz pysznościami:)Pozdrawiam
Ooo taką szyneczkę to bym sobie zjadła i jeszcze sambal oelek wow super sprawa 🙂
Juz nie jadam takich rzeczy, ale wyglada bardzo apetycznie na Twoim talerzu:-)
zamawiam jais przepis na kurczaczkowe filety 🙂 bo juz moje wszystkie mi sie przejadly 🙂
poproszę sprecyzować co byś chciała albo czego nie 😉
Wygląda super, ale dla mnie chyba za ostro 🙂
toż mi smaku narobiłaś 😛
wygląda pysznie! 🙂
a jakie jeszcze mięsko pasuje?
wygląda smakowicie
ja robiłam z szynką, schabem i karkówką 🙂