Przepis na puszysty i delikatny sernik Jasia i Małgosi to jeden z moich ulubionych – sprawdź, może i Tobie zasmakuje.
Przepis na puszysty i delikatny sernik poszukiwany jest dość często – przeze mnie również i to wiele lat. Kiedyś serniki nie wychodziły mi, pękały, osiadały i ogólnie były jakieś nie takie. Zniechęciłam się na jakiś czas, ale któregoś dnia sama sobie wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje – w taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.
Przepis na puszysty i delikatny sernik Jasia i Małgosi
Jak zrobić kruchy spód do sernika
- 2 paczki herbatników
- 50 g masła
Herbatniki pokruszyć dokładnie – można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta.
Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło i łączymy dokładnie – to również można zrobić w blenderze lub malakserze.
Tak przygotowany, lekko sypki spód równomiernie rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko uklepać łyżką.
Jak zrobić masę serową
- 400 g twarogu półtłustego
- 5 jajek
- 50 g masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy.
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę.
Następnie dodawać po trochu zmielony twaróg i dalej ucierać.
Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę, i dokładnie połączyć.
Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli i wlać do masy twarogowej – wymieszać.
Na rozłożony na blasze spód ciasteczkowy wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut.
Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić tak sernik do wystudzenia.
Przepis na karmelową polewę do sernika
- 2 czubate łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki masła
- 150 ml mleka
Cukier stopić w garnuszku aż zacznie lekko brązowieć. Dodać masło i mleko – gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia.
Polać ciasto po lekkim przestudzeniu – ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem.
Przepis na puszysty i delikatny sernik – wskazówki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem.
Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której się piecze, do większego naczynia wypełnionego wodą.
Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym już piekarniku do wystygnięcia – wystarczy uchylić drzwiczki piekarnika, a nie będzie się już dopiekał lecz spokojnie przestygnie. Tak studzony nie powinien opaść zbyt mocno.
Przepisy na dobre serniki
Sprawdź również inne moje przepisy na serniki – na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.
o matko, mdleję, wygląda bosko
Sernik jak z bajki 🙂
gratulację! Super, że ci się udało:)
Bo w kuchni chodzi właśnie o własną głowę 😉
częstujcie się, dziewczyny 🙂
zawsze mi pieknie wyrośnie a potem klap! ale twój bomba! musze wypróbowac bo sernik uwielbiam
kocham serniki według wszystkich przepisów! Twój wygląda pysznie 🙂
Ale świetnie wygląda, jak taki wulkan troszku 😀 Nie patrzę na foto więcej bo się zaraz zaślinię 😛
O Kochana jak to wyglada:-) Nie moge patrzec, bo zjem komputer:-)Moze wyprobuje ten przepis jak wroce z wakacji:-) Pozdrawiam!
pychaaa!!!
Ale mi smaka narobiłaś..
właśnie wstawiłam do pieca kolejny 😉 tym razem w dużej tortownicy 🙂
Wygląda smakowicie!!!
Wygląda bardzo apetycznie i puszyście – a takie serniki lubię najbardziej!
Jaki puszysty. Mi z serników zawsze wychodzą zakalce nie pyszne ciasto. Podrzucę przepis teściowej :))
Jaki równiutki! Piękny! A ja należę do sernikoholików. Wprost uwielbiam te ciasta! Pozdrawiam!
O rany, dobrze że nie ma go koło mnie, bo silna wola chyba tym razem by przegrała 🙂
Geniusz! Jadłabym <3
Z sernikami to tak jest albo opadnie, popęka albo się przypiecze spód. Generalnie to nie lubię piec tych ciast,ale za uwielbiam je jeść:)
sama sobie wjechałam na ambicję i wreszcie się udało 😀
Mnom, mnom, ale cudny! Smakota!
nie lubie serników ;x ale mamie przeczytałam przepis i była pod wrazeniem 😉
poproś mamę żeby upiekła i daj znać czy smakowało 🙂
no i oczywiście pozdrów mamę 🙂
oj opałaszowałabym taki serniczek 🙂
zniknął w mgnieniu oka, nie zdążyłam dobrze go posmakować 😀 dzisiaj powtórka 😀
uwielbiam serniczki 🙂 a ten wygląda pysznie 🙂 i jaka piękna nazwa 😉
jakoś musiałam go nazwać 😀
Aż ochoty nabrałam na słodkie co nieco 🙂
no wpadaj, upiekę podwójną porcję 😉
Pięknie Ci wyrósł …… i nie opadł :)) co się często mi zdarza :)Bardzo smakowicie wygląda i z chęcią bym zjadła kawałek.
Pozdrawiam,
wiele lat męczyłam się z opadającymi sernikami, ale wreszcie się udało 🙂
Mmm wygląda cudownie. Uwielbiam takie serniki 🙂
Mniaaam!!! :>