1,7K
Podczas upałów najchętniej jemy lekkie potrawy. Jednak nie da się nie jeść nic “konkretniejszego”. Mężczyzna po całym dniu pracy nie zawsze zadowoli się kilkoma ziemniaczkami, jajkiem sadzonym i michą sałaty. Czasami (mimo wysokich temperatur za oknem) trzeba przygotować mu najzwyczajniejsze w świecie mięcho ?
Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest.
Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest.
Składniki:
1 kurczak
2 duże cebule
8 sporych ząbków czosnku
2 czerwone papryki
2 łyżki masła
sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek
Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Kawałki mięsa przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w grube paski.
Na dnie naczynia do pieczenia wyłożyć rozdrobnione masło. Na maśle ułożyć mięso przekładając je cebulą, czosnkiem i papryką. Naczynie przykryć pokrywką.
Piec w temperaturze 170-180 stopni do miękkości.
Smacznego!
ja robię bardzo podobnie tylko dodaję jeszcze kukurydzę 🙂
kurczak, papryka i kukurydza…mmm….musi być pycha 🙂
musze kupic papryke i zrobie 🙂 ile mozna jesc to samo
Lubię kurczaki. A czosnku sporo, mam nadzieję, że potem nie zieje się zapaszkiem 🙂 Zawsze mam kłopot z czosnkiem , lubię a nie wiem jak jeść by ludzie nie padali potem na glebę jak otworzę buzię :)))
wow nono na taki obiad to ja się pieszo 🙂 u mnie też miesko byc musi 🙂 choc w taka pogode wynieram cos lzejszego 🙂
APETYCZNIE WYGLĄDA;)
MMMMMMM
POZDRAWIAM
przepis już zapisany będziemy robić
Moja ulubiona wersja kurczaka! Fantastyczny przepis:)
oj.. nie jestem fanką papryki 🙁
Może mogłabym w pomidorach? 🙂
na pewno będzie dobre i z pomidorami, sama to sprawdzę 😉
Wspaniale wygląda 😉
Wyglada smakowicie i bardzo soczyscie. Moj Maz tez bylby zadowolony:-)
Wygląda bardzo smacznie, a kurczaka lubię, trzeba będzie zrobić
mam ten sam problem 🙂 i teraz jemy na 2 obiady męski i kobiecy (ja z córka ) ;)) A miesko + papryka -super!
Dla mięsożernej rodziny jak moja…wymarzone danie. Oby im mało nie było:D
Wygląda świetnie 🙂 Mam w zamrażalce wielkiego wiejskiego kuraka. dzięki Tobie Małgosiu wiem co z nim zrobię 🙂
o mniam! musi być pyszne – uwielbiam pieczoną paprykę 🙂
wygląda smacznie, u mnie też obiady muszą być z mięskiem bo byłby bunt w sumie co się dziwić, z czegoś trzeba mieć siłę:) śmieszą mnie reklamy na których faceci na śniadanie jedzą mleko z płatkami albo jogurt i śmigają do pracy.
albo 3 ciasteczka lub kubek zupki instant 😀
O tak masz rację, chłop bez mięsa za długo się nie obejdzie 🙂